X

Τζανακόπουλος: η πρόταση Καμμένου για τους 180 θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα

Η επίσκεψη Μοσκοβισί επιβεβαίωσε το οριστικό τέλος της περιόδου των μνημονίων, τόνισε. Εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Ant1news

Δεν υπάρχει συνταγματική επιταγή για την κύρωση της συμφωνία των Πρεσπών με 180 ψήφους, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως η πρόταση που καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος θα συζητηθεί… όταν έρθει η ώρα.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: «Το ελληνικό σύνταγμα ορίζει ότι ανάγκη για υπερψήφιση οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας με 180 ψήφους, υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της Κυβέρνησης ή αρμοδιότητες που απονέμει το Σύνταγμα σε πολιτειακά όργανα σε διεθνείς οργανισμούς. Εδώ δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση, οπότε δεν υφίσταται τέτοια συνταγματική επιταγή».

Σημείωσε πως «Η πρόταση του κ. Καμμένου - η οποία είναι μια πολιτική πρόταση - όπως και κάθε άλλη πρόταση που καταθέτει ο κυβερνητικός εταίρος, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, ώστε όταν έρθει η ώρα και εφόσον έρθει η ώρα να παρθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις».

 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης του Πιερ Μοσκοβισί και τα μηνύματα που έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πλέον εισέρχεται σε μια νέα εποχή. «Η χθεσινή επίσκεψη του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα επιβεβαίωσε το οριστικό τέλος της περιόδου των μνημονίων. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επανέλαβε όσα είχαν επισημάνει ο Πρόεδρος του Eurogroup, όσο και ο Πρόεδρος του ESM μετά την ιστορική απόφαση για το ελληνικό χρέος, ενώ τόνισε ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από διαρκείς και πολλές φορές παράλογους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Σε αυτή τη νέα εποχή δεν εισέρχεται πανηγυρίζοντας, αλλά οργανώνοντας την επόμενη ημέρα, με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, θα αξιοποιεί στο έπακρο τα μεγάλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας και βέβαια, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «οι θλιβεροί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, της περιόδου 2010-2014, βρίσκονται αυτές τις μέρες σε πανικό. Και χάνουν κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα, καθώς βλέπουν ότι το καταστροφολογικό τους αφήγημα, έχει την ίδια ημερομηνία λήξης με τα μνημόνια». Έφερε ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του πανικού» τη χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Χατζηδάκη, από το βήμα της Βουλής.

Όπως σημείωσε, «με την ίδια αμηχανία, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε και αυτός να κάνει παρατήρηση στον Επίτροπο που κατεδάφισε το αντιπολιτευτικό του αφήγημα, αλλά στέρησε και το άλλοθι για το βαθιά αντικοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ».