X

Σκουρλέτης: ελπίζω ο Καμμένος να μην πλήξει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση

Τι λέει ο ΥΠΕΣ για τις εκλογές, την απλή αναλογική και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ant1news

O σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την προβλεπόμενη   τετραετία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάνος Σκουρλέτης   μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Δεν υπήρχε επιλογή η οποία να μην είναι παρεξηγήσιμη τόσο η αποδοχή της τροπολογίας των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η αποσυσχέτιση των Ευρωεκλογών με τις Αυτοδιοικητικές     ωστόσο, συμπλήρωσε ο υπουργός ότι υπήρχε ανάγκη να διαφυλάξει η κυβέρνηση την θεσμική αλλαγή από οποιαδήποτε  προσπάθεια οποιουδήποτε κέντρου. Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Σκουρλέτης διερωτήθηκε «γιατί να κάνεις εκλογές τον  Μάιο όταν εκτιμάς ότι το ’19  θα είναι μια περίοδος γόνιμη, αποδοτική, άρα θα έχεις και όλο το διάστημα μέχρι το Σεπτέμβρη του ’19 για να αποκομίσεις και τα οφέλη αυτής της περιόδου»   

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής  του εκλογικού νόμου ο κ Σκουρλέτης δήλωσε ότι ήταν εξαρχής σαφής η θέση της κυβέρνησης και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο από μία σαφή επανατοποθέτηση εκείνων των κομμάτων του χώρου του ΠΑΣΟΚ που δεν είχαν υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές ο υπουργός είπε ότι δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για το αν θα αλλάξει ο νόμος για το πώς θα εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με λίστα ή με σταυρό και υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές έχουν και τα καλά τους και τα κακά τους.

 

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή, με ενδεχόμενη αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός ανέφερε: «Ελπίζω σε αυτή την τελευταία χρονιά της κυβέρνηση, να μην επιφέρει ένα ανεπανόρθωτο χτύπημα». Για τη συμφωνία των Πρεσπών όταν εκείνη έρθει στην Βουλή, εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία. 

Σε ερώτηση, αν πιστεύει ότι σε ενδεχόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βρει αλλού κυβερνητικό σύμμαχο, απάντησε ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι παρακινδυνευμένη.

Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αν θα υπάρξει αλλαγή και θα αποφευχθούν οι μειώσεις, λέγοντας, «έχοντας ως όπλο την κατάσταση της οικονομίας, έχουμε την υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο αυτό το θέμα».