X

Τσίπρας: τελείωσαν οι εκβιασμοί και το “μαρτύριο της σταγόνας”

Πρότεινε τον Πάνο Σκουρλέτη για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύθηκε για μέτρα ανακούφισης πολιτών με χαμηλά εισοδήματα. Τι είπε για την ΝΔ.

Ant1news

Το 2019 θα είναι και η χρονιά μεγάλων πολιτικών μαχών, τόνισε ο πρωθυπουργός με κορυφαία τις εθνικές εκλογές. «Απέναντι στις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος δεν επιτρέπεται να δειλιάσουμε, να απογοητευτούμε, να διστάσουμε. Και σε αυτή τη μάχη δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις και ηττοπάθεια. Χρειαζόμαστε κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοιχτό στην κοινωνία, με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προτείνοντας τον Πάνο Σκουρλέτη για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ότι ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, θα μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου.

Είναι η πρώτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται μετά τα μνημόνια τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα ώστε να προχωράμε «χωρίς άλλα μαρτύρια της σταγόνας και διαρκείς εκβιασμούς». «Όσο και αν κάποιοι το υποτιμούν είναι ένα ιστορικό γεγονός», τόνισε. Τα τελευταία χρόνια η χώρα έγινε σκιά του εαυτού της και τα κοινωνικά δικαιώματα εξαφανίστηκαν. Και κάποιοι είχαν πει ότι τα μνημόνια είναι «ευλογία», σημείωσε o Αλέξης Τσίπρας.

 

Όπως είπε στην εποχή των μνημονίων υπήρξε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αυτή του 2015. Ο λαός δεν αφέθηκε στη μοίρα του και πήρε στα χέρια του τις εξελίξεις. Ήταν ένα ιστορικό «ως εδώ» του λαού. Δεν ήταν άλμα στο κενό αλλά δυο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: απόδοση διαχρονικών ευθυνών και εμπιστοσύνη στη μοναδική πολιτική δύναμη που δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης.

Σημείωσε ότι «όταν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη γνωρίζαμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, αλλά και το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ναρκοθετήσει κάθε βήμα», ενώ  όρισε ως στόχο τη μείωση της αδήλωτης εργασίας στο 5%. Και μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την οποία χαρακτήρισε «ντροπιαστική διάταξη». Σύμφωνα με το Euro2day.gr, o Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης. Αλλά Είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Η φορολογία

Η Ελλάδα της νέας εποχής, θα είναι επίσης, μια χώρα με φορολογική δικαιοσύνη και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, τόνισε. Πλέον «έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων. Έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε. Και την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολιτών μας».

Το Δημόσιο

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα της νέας εποχής, θα είναι επίσης μια χώρα, στην οποία η δημόσια διοίκηση δεν θα θυμίζει κατάλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά θα είναι συμβατή με μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς και ενισχύοντας τη διαφάνεια, τον έλεγχο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. 

 

Η εξωτερική πολιτική

Επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, υποστήριξε καθώς «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη». «Γνωρίζουμε ότι η στάση που έχουμε επιλέξει, έχει και πολιτικό κόστος. Φυσικά, πρόσκαιρο. Διότι εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων», εκτίμησε κι ανέφερε το παράδειγμα των δυο στρατιωτικών και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που «έσπευσε να κάνει σπέκουλα και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα». 

«Φτάσαμε όμως στο σημείο να ακουστεί από στέλεχος της, η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής», θύμισε για να προσθέσει ότι «όταν επέστρεψαν οι στρατιωτικοί μας, μετά από διαρκείς και συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οπαδοί των παζαριών, έχασαν τη μιλιά τους». Σε ότι αφορά το  Σκοπιανό κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «κάποιοι έχασαν τη μιλιά τους, αφού άλλαξαν καμιά 20αριά φορές στάση».

 

"Δεν χαίρονται όλοι…"

Κατά τον Πρωθυπουργό δεν χαίρονται όλοι με το τέλος των μνημονίων. Κάποιοι κυβέρνησαν τη χώρα επιβάλλοντας πολιτικές ακόμα και πέρα από όσα ζητούσαν κατά καιρούς οι δανειστές αλλά και αυτοί που σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, ξεσπάθωναν υπέρ των πλέον ακραίων απόψεων που εξέφραζε κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ.

Όπως είπε «για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία. Ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια.Και σήμερα, όχι απλά υπερασπίζονται τα πεπραγμένα τους, για τα οποία τους έστειλε ο ελληνικός λαός στην αντιπολίτευση, αλλά υπόσχονται ακόμα χειρότερα. Παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν. Να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά».

 

«Παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός «που με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία».

Κατήγγειλε ότι «μπροστά στο μεγάλο τους πόθο, δεν δίστασαν ακόμα και να αποπειραθούν να εκμεταλλευτούν μια εθνική τραγωδία. Σε αγαστή συνεργασία με φιλικά ΜΜΕ, επιχείρησαν να βγάλουν πολιτικά οφέλη πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στη καταστροφή. Και έτσι το κόμμα των αυθαιρέτων, των μπαζωμένων ρεμάτων, των κομματαρχών που μετέτρεψαν περιοχές της Αττικής σε μνημεία άναρχης δόμησης με διαρκή κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, εμφανίστηκε να κουνάει το δάχτυλο και να επιζητά πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία». Εθεσε δε ως στόχο «αυτό το υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού στο οποίο έχει μεταμορφωθεί η ΝΔ να μην παλινορθωθεί».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύοντας "πυρά" τόσο προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού όσο και κατά της κυβέρνησης.