X

Ανασχηματισμός: Άρχισαν τα τηλέφωνα από το Μαξίμου

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποια είναι τα νέα ονόματα που μπαίνουν στην κυβέρνηση. Όλο το παρασκήνιο.

Ant1news

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 18.00 το απόγευμα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, με τον πρωθυπουργό να βάζει τις τελευταίες πινελιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο σήμερα θεωρείται βέβαιη, καθώς οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως ξεπεράστηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίς το μεσημέρι πέρασε την πόρτα του Μαξίμου η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται μεταξύ των επικρατέστερων για το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έμεινε ακέφαλο  μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη. Για το ίδιο υπουργείο, ωστόσο, ακούγεται τόσο το όνομα του Νίκου Παππά, όσο και αυτό του Χρήστου Σπίρτζη. 

Στο κάδρο μπαίνει αναπόφευκτα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο χηρεύει από την ημέρα που παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας. Πολλοί λένε ότι θα μπορούσε εκεί να μετακινηθεί ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος όμως πρόσφατα ανέλαβε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης, από την θέση του φαίνεται να μετακινείται και ο Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος από τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ πιθανότατα να πάει στο υπουργείο Οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποχωρεί ο Γιάννης Δραγασάκης. Επίσης, προς αναβάθμιση φαίνεται πως είναι και οι Χαρίτσης και Πιτσιόρλας.

Ένα νέο πρόσωπο είναι αυτό της Κατερίνας Παπακώστα η οποία μετά και τη συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο φαίνεται πως μπαίνει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά της προτάθηκε η θέση της υφυπουργού Υγείας, θέση την οποία φέρεται να αρνήθηκε λόγω της παρουσίας του Παύλου Πολάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ωστόσο, στους αμετακίνητους της Κυβέρνησης συγκαταλέγονται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Άμυνας Πάνος Καμμένος εκτός εάν ο ίδιος επιθυμεί να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο πόστο, και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στα «σταθερά» χαρτιά συγκαταλέγεται επίσης ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Δηκτικό σχόλιο της ΝΔ ενόψει ανασχηματισμού

Με καυστικό τρόπο πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν τις πληροφορίες για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

«Ενόψει ανασχηματισμού, ακούγεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται ύστερα από 3,5 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης να δημιουργήσει, λέει, "Υπουργείο Επενδύσεων και Καινοτομίας". Θα του αντιπροτείναμε να φτιάξει στη θέση του το ΥΚΑΣΙΑ. Δηλαδή το "Υπουργείο Καταπολέμησης της Συριζαϊκής Ιδεοληψίας και Ανικανότητας"» αναφέρουν στην Πειραιώς προσθέτοντας πως «μόλις χθες "σύντροφοι" συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ παρεμπόδισαν επενδυτή να επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ έστω για να δει τους χώρους τους».

Χρηστίδης:  η πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα είναι πολιτική αποτυχίας

Τον επικείμενο ανασχηματισμό σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στον ρ/φ Αθήνα 9,84. «Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι όποια πρόσωπα και να βάλει η κυβέρνηση, η πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα είναι πολιτική αποτυχίας», υπογράμμισε σχετικά με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα ανασύστασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, φεύγει. Με το διάγγελμα της Ιθάκης ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την πορεία της κυβέρνησής του, το ζήτημα είναι οι πολίτες να ακούσουν μία πραγματικά προοδευτική πρόταση».