X

Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Καλογήρου

Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “άνθρωπος των ειδικών αποστολών”, με χαρακτηριστικότερη το ταξίδι στην Ελβετία για τη λίστα Φαλτσιανί.

Ant1news

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει ο Μιχάλης Καλογήρου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν χαρακτηρίσει “άνθρωπο των ειδικών αποστολών”, με πιο χαρακτηριστική το ταξίδι στην Ελβετία για να παραλάβει από τον Φαλτσιανί δύο USB με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Νομικός στο επάγγελμα, είναι ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος επέβλεπε όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες πριν πάνε προς ψήφιση στην Βουλή.

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Έζησε μια ζωή, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ταυτισμένη με την πορεία της Αριστεράς.

Ως φοιτητής στην Πάτρα, μέσα στη δικτατορία, ακολούθησε όλη τη διαδρομή του νεολαιίστικου κινήματος της εποχής : “Ρήγας Φεραίος” και Πολυτεχνείο.

Κατά την μεταπολίτευση, λειτουργούσε μέσα από τις γραμμές της Ανανεωτικής Αριστεράς: αρχικά στο ΚΚΕ “Εσωτερικού” και στη συνέχεια στην ΕΑΡ.

 

Ακολούθησε, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η συνάντηση με το άλλο, μεγάλο ρεύμα της ελληνικής Αριστεράς, το ΚΚΕ, ως ιδρυτικό μέλος του “Συνασπισμού” και, στη συνέχεια, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του από το 1989 και μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας από το 2000, μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας του το 2013.

Δεκαετία του 2000, συνέχεια της πορείας των ανασυνθέσεων και των πολιτικών συναντήσεων με άλλα ρεύματα της Αριστεράς, στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.  Και πάλι, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής και έπειτα της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεκινάει η ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση. Παρακολουθώντας τη διαδρομή της νεοσύστατης τότε αιρετής δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, είχε την ευκαιρία να αποκτήσει την εμπειρία άσκησης διοίκησης ως Νομαρχιακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας στη Νομαρχία Μαγνησίας (1994-98 και 1998-2002). Λίγα χρόνια αργότερα ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επικεφαλής της “Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας” και, πάλι, περιφερειακός σύμβουλος στην πρώτη θητεία της αιρετής Περιφέρειας (2010-2014). Ήταν υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖA. Επίσης ήταν υπεύθυνος της Επιτροπής Δημοσκοπήσεων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.