X

“Άδειασμα” Κοντονή από τον Καλογήρου: αποσύρεται η διάταξη για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Η πρώτη κίνηση του νέου Υπ. Δικαιοσύνης δείχνει προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της Κυβέρνης με τους δικηγόρους της Αθήνας.

Ant1news

Αποσύρει το σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση και περιλαμβάνει τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου., "αδειάζοντας" τον Σταύρο Κοντονή, μόλις λίγες ώρες μετά την αντικατάσταση του στον υπουργικό θώκο, στο πλαίσιο προφανώς της επιδίωξης για αποκατάσταση των σχέσεων της Κυβέρνησης με τους δικηγόρους της Αθήνας.

Όπως έκανε γνωστό ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κατά την επίσκεψη του Υπουργού στα γραφεία του ΔΣΑ και την συνάντηση με τον Πρόεδρο του, Δημήτρη Βερβεσό, ο κ. Καλογήρου «δήλωσε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημά του η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και  αγαστής συνεργασίας με το δικηγορικό σώμα» και στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι «το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την δημιουργία τριών Πρωτοδικείων στην Αττική, έχει ήδη αποσυρθεί, ενόψει και του ανασχηματισμού, και θα ακολουθήσει διάλογος για το ζήτημα».

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ο Υπουργός θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ν. 4512/2018, από τις 17.10.2018». 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε βέβεαιος ότι «το δικηγορικό σώμα θα είναι συνοδοιπόρος σε όποια προσπάθεια του Υπουργείου συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικηγορίας και της Δικαιοσύνης».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καλογήρου θέλει να μελετήσει το σχέδιο εκ νέου, αν δηλαδή χρειάζεται να δημιουργηθούν π.χ άλλα 2 πρωτοδικεία ή μόνο ένα, ή αν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της υπερφόρτωσης του Πρωτοδικείου Αθηνών με τη δημιουργία μεταβατικής έδρας Πρωτοδικείου ή με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (και εκδίκασης αδικημάτων) σε Ειρηνοδικεία. 

Η διάταξη είχε φέρει σε σκληρή αντιπαράθεση τον Σταύρο Κοντονή και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, στον οποίο πραγματοποιήθηκε ως και δημοψήφισμα επί του ζητήματος, στο οποίο, με συντριπτικό ποσοστό, αντιτάχθηκαν στην τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.