X

Τσίπρας: καταφέραμε και “περάσαμε τον κάβο”

Έμφαση στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού Κράτους "έδειξε" ο Πρωθυπουργός. Γιατί επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.

Ant1news

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πάνω από όλα με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο, για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Υπουργικο Συμβούλιο που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την νέα του σύνθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας το πλαισιο της "επόμενης ημέρας" από το τέλος των μνημονίων, έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ως υπαίτια, όπως ανέφερε, για την συστήρηση και την διόγκωση των ακροδεξιών φωνών.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη. Χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας».

 

«Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι είμαστε επιτέλους σε καλό δρόμο. Παρά τις κινδυνολογικές κραυγές, την καταστροφολογία, την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους τη στηρίζουν βλέπουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι.  Τα οικονομικά προβλήματα και οι αναταράξεις σε Ιταλία, Τουρκία και Αργεντινή, οι εξωγενείς δηλαδή παράγοντες, δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ανασύνταξης της χώρας.Γιατί καταφέραμε και περάσαμε το κάβο, πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά. Και αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Κάνοντας συστάσεις προς τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «είναι, όντως, ώρα για περισσότερη αισιοδοξία. Δεν είναι όμως ώρα για εφησυχασμό. Τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται μόνα τους. Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η σκληρή δουλειά είναι η προϋπόθεση τους.  Και θέλω σήμερα εδώ με την ευκαιρία  της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, να υπενθυμίσω σε όλους ότι η Υπουργική θέση, η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα. Ούτε προνόμιο. Είναι ευθύνη. Γιατί δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε. Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη». Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση».