X

Ρος σε Τσίπρα: θέλουμε να στηρίξουμε κι άλλο την Ελλάδα

Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ant1news

Στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, με αξιωματούχους αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων,  είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και την οικονομία της, 

Ο κ. Ρος εξέφρασε τη χαρά του επειδή, όπως είπε, η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μομέντουμ για τη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν περαιτέρω την χώρα μας.  Σημείωσε, δε, πως παλιά ερχόταν πολύ συχνά στη χώρα μας.

 

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, όπου είναι η τιμώμενη χώρα, και σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και είναι μήνυμα συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς δίνει τον τόνο πως πέρα από τους στενούς δεσμούς οι δύο χώρες έχουν προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας εταιριών στον τομέα των επενδύσεων.

 

Όπως  σημειώνεται από το Μαξίμου, "¨η συνάντηση επικεντρώθηκε στις εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων, που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτούνται με τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα", ενώ "τονίστηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή".

 Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού - real estate, υποδομών και ενέργειας (Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ελληνικό και λιμάνια) και τονίστηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται στους παραπάνω τομείς, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. 

Οι κ. Ρος και Τσίπρας, "υπογράμμισαν ότι το στοίχημα των επόμενων χρόνων θα είναι η στήριξη των ελληνικών startups, δεδομένης και της εξαιρετικά ενισχυμένης παρουσίας τους και στη φετινή ΔΕΘ, αφού για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αυτήν 120 νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας".

 

Επί τάπητος ο "εμπορικός πόλεμος"

Ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί.

Οι δύο άνδρες, συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

 

Έξαλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η συνάντησή του με τον κ. Ρος μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα, τόσο συμβολικά όσο και οικονομικά, σε όλη την περιοχή. Καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

 

 

Συνάντηση Δραγασάκη - Ρος 

Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ είχε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Στη σύσκεψη, στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Λόης Λαμπριανίδης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt μαζί με αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων. 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναγνώρισε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. 

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με τον Αντιπρόεδρο να κάνει μνεία στη σημασία της Βαλκανικής Συνανάπτυξης και στην ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. 

 

Ο κ. Ρος εξέφρασε ενδιαφέρον για τους βασικούς άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας, με τον κ. Δραγασάκη να θέτει τέσσερις στόχους: 

  • Μία νέα γενιά μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.
  • Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα που δεν θα είναι πλέον εξαρτημένο από τις εισαγωγές, αλλά θα βασίζεται στη διασυνδεσιμότητα των κλάδων, στην εξωστρέφεια και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.
  • Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με άμβλυνση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση.
  • Την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, με συνεχή παρακολούθηση της εξειδίκευσης των μέτρων και της εφαρμογής τους. 

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται όπως, το νέο απλοποιημένο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου και η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης. 

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να καταστεί η χώρα περαιτέρω ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.