X

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν για Προσφυγικό, Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Ωριαίο ήταν το "ραντεβού" του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Η πρόσκληση Ερντογάν στον Τσίπρα και το παρασκήνιο της συνάντησης.

Ant1news

Με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών, λόγω της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στην ΓΣ του ΟΗΕ, ξεκίνησε η συνάντηση στην Νέα Υόρκη  του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στον ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Κωνσταντινούπολη για μια συνάντηση εργασίας με ανοιχτή ημερομηνία.

Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας, ότι το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε από κοινού η επαναφορά της “θετικής ατζέντας”, ενώ τονίστηκε η ανάγκη της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες. 

Η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "ήταν σε βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση τον Ιούλιο". Από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού τονίστηκε, "η ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα". Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές, αλλά και η εφαρμογή σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο τραπέζι το μεταναστευτικό 

Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού, όπου οι δυο άνδρες συμφώνησαν για ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, με στόχο την περαιτέρω μείωση των μεταναστευτικών ροών. 

 

Στον τομέα της ασφάλειας, υπήρξε εκατέρωθεν διάθεση για ενίσχυση των επαφών και της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδίως σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της συνεργασίας και η εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.  Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, αλλά και το ζήτημα των Γκιουλενιστών.

Τι συζήτησαν για το Κυπριακό 

Αναφορικά με το Κυπριακό τονίστηκε η αμοιβαία διάθεση για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες, ουσιαστικά να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν στην τελευταία διαπραγμάτευση στο Γκραν Μοντανά της Ελβετίας  

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, "ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την επανεκκίνηση των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Γκραν Μοντανά".  Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξη στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλά ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να στηρίζει και τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό.   

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν την σημασία της τριμερούς συνάντησης Βρετανίας - Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το απόγευμα της Τρίτης.

Συζήτηση για θετική ατζέντα

Για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, είναι "ιδιαίτερα σημαντικό ότι κατά την συνάντηση επανήλθαν οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα". Ένα από τα θέματα αφορά στον τουρισμό και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, που στόχος είναι να ενεργοποιηθεί  πριν το καλοκαίρι.

Παράλληλα, όμως, συζητήθηκε και η επίλυση άλλων θεμάτων που αφορούν στον τουρισμό, όπως η επίλυση πρακτικών και σχετικών ζητημάτων, όπως π.χ. των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία την τελευταία πενταετία έχουν δεκαπλασιαστεί. 

 

Στην συνάντηση Τσίπρα-Ερντογά συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Πασσάς, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Από τουρκικής πλευράς ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίμ. 

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας, την ώρα που οι Παμακεδονικές οργανώσεις ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το Σκοπιανό και έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο τόσο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την λιτότητα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».