X

Τσίπρας: πρότυπο επίλυσης διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ant1news

Μετωπική επίθεση στις δυνάμεις του εθνικισμού, του φόβου και της ξενοφοβίας  αλλά και στις δυνάμεις που ήθελαν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη  εξαπέλυσε από την έδρα του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις από την ραγδαία αύξηση της αποσταθεροποίησης, του εθνικισμού και των εντάσεων αναμετρήθηκε σκληρά με λογικές που λένε ότι καθένας μόνος του οφείλει να αντιμετωπίσει διεθνούς κλίμακας προβλήματα, η χώρα επέλεξε να καταστεί, μαζί με την Κύπρο, ο σημαντικότερος Ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα στηρίζει πλήρως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σήμερα, είπε ο Πρωθυπουργός, αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη διπλωματία, στέκεται πάλι στα πόδια της φέρνοντας λύσεις στην περιοχή. Αυτό, όπως σημείωσε , δεν θα γινόταν χωρίς μια πολιτική που προτάσσει τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, αλλά παράλληλα δεσμεύεται στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έμεινε όρθια, χωρίς να υποκύψει σε υποδείξεις που αδιαφορούσαν για τη βούληση του ελληνικού λαού, προς όφελος ξένων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ανέφερε: «Διαπραγματευθήκαμε σκληρά για ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε «ταυτόχρονα προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των πλέον αδυνάμων.»

 

Όσον αφορά στο Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών όχι απλά σημαντική για την περιοχή, αλλά και μοντέλο για την επίλυση διαφορών στο μέλλον. «Μια Συμφωνία που δεν προέκυψε μέσω της επιβολής του ισχυρότερου και των συμφερόντων του, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», επεσήμανε.

«Το δίλημμα δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση», είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή αναφορά στην τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόκληση της εποχής μας, κατέληξε, είναι να ξαναβρούμε αυτή την ισορροπία ως διεθνής κοινότητα απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις που προπαγανδίζουν το φόβο, το μίσος και τελικά την συλλογική οπισθοδρόμηση κάθε λαού.