X

Βίτσας: δεν έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Τα σχέδια για τα κέντρα ταυτοποίησης σε Λέσβο και Σάμο ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ant1news

Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει κι άλλο κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής είτε στη Λέσβο, είτε σε άλλα νησιά, επεσήμανε στη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για την «όξυνση του προσφυγικού προβλήματος στην Λέσβο», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή λόγω και των αυξημένων ροών το 2018 και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να δημιουργήσει νέα κέντρα.

«Προτιμώ την επιτάχυνση του ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνεχώς καινούργια κέντρα», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά στο κέντρο της Σάμου, η απόφαση είναι να κλείσει το υπάρχον και να δημιουργηθεί ένα άλλο.

«Στόχος μας είναι η αύξηση των εθελοντικών επιστροφών, αλλά και να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες των επιτροπών προσφύγων», είπε, ενώ αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι «μας παρακολουθούν οργανωμένες ομάδες traffickers».

Σημείωσε δε, ότι πρόβλημα δημιουργείται και στην Κύπρο, καθώς ο αριθμός των προσφύγων είναι μεν μικρός, αλλά δυσβάσταχτος για τη χώρα και τις υποδομές της.