X

Βίτσας στον ΑΝΤ1: Ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος κάθε έλεγχος για τα κονδύλια στο προσφυγικό

Τι λέει για τις συμβάσεις σχετικά με την σίτιση και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση κονδυλίων.

Ant1news

"Κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος" τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικός Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", μετά την παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με αφορμή καταγγελίες, συνεντεύξεις και δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση και διασπάθιση στα κονδύλια για το Προσφυγικό.

Σχολιάζοντας γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σκάνδαλα σχετικά με την σίτιση, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι "όλες οι σχετικές συμβάσες, τις οποίες κάνει συνήθως ο στρατός το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι αναρτημένες".

Όπως είπε τις πρώτες συμβάσεις, όταν είχε γίνει ερώτηση στην Βουλή, τις είχε καταθέσει, ήταν περίπου τρεις τόμοι και συγχρόνως είπε "έχω δώσει σε όλες τις δυνάμεις και στην δημοσιότητα, τα χρήματα που έχουν δώσει οι επιτροπές της κομισιόν και για ποια δράση τις έχουν δώσει". «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα είτε σε επίπεδο κυβέρνησης είτε σε επίπεδο υπουργείων, είτε σε ατομικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και υπογράμμισε ότι ο προκαταρκτικός έλεγχος αφορά όλα τα κονδύλια και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σχετικά με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε κάνει λόγο για κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων σε σχέση με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν παραιτήθηκε, έδωσε μια συνέντευξη, αφού του είχα ήδη ανακοινώσει ότι θέλω να λυθεί η συνεργασία μας και να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο που θα λυθεί».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι Τούρκοι σταμάτησαν να φυλάνε τα περάσματα στον Έβρο και ότι με τα πόδια έχουν περάσει πάνω από 12.000 μετανάστες, ο κ. Βίτσας είπε ότι «ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός, αλλά είναι κοντά στην πραγματικότητα, όμως μιλάμε για το τελευταίο έτος από τις αρχές του 2018, και όχι το τελευταίο διάστημα. Μιλάμε για περίπου 11.000 άτομα, δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό σε σχέση με το 2017».

Μιλώντας για τους πρόσφυγες που ήταν στην πλατεία Αριστοτέλους και μεταφέρθηκαν Διαβατά, ο κ. Βίτσας είπε ότι «ήταν εκεί όχι γιατί υπήρχε έλλειψη στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά γιατί ήθελαν και θέλουν να συλληφθούν για να ξεκινήσει η νόμιμη διαδικασία για την αίτηση ασύλου. Όλο χωρίζονται σε πρόσφυγες και παράτυπα εισελθόντες, αφού όμως έχουν μπει στην χώρα και έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει, αίτημα ασύλου, το οποίο εξετάζεται».

Πάντως, στις βαριές καταγγελίες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού επέμεινε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι "υπό διωγμό" από την θέση του.

Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» που τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια ενώ ειδικά για τη διαχείριση των κονδυλίων είπε πως «όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά» αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

ΝΔ και ΔΗΣΥ ζητούν να κληθεί στην Βουλή ο Ανδρέας Ηλιοπούλος 

Να κληθεί στη Βουλή ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Ηλιοπούλος για να παράσχει πληροφορίες για τις καταγγελίες του σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, ζητά η ΔΗΣΥ.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με το αίτημα της ΔΗΣΥ συμφώνησε και η ΝΔ με τον βουλευτή της Κώστα Καραγκούνη να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κωφεύει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει κινητοποιήσει και την ελληνική δικαιοσύνη και την Κομισιόν.