X

Πυρ ομαδόν κατά Καμμένου για το plan b στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, αλλά και από την αντιπολίτευση. Χιουμοριστικό σχόλιο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ant1news

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε ως πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πάνος Καμμένος και αφορούσε σε εναλλακτική στη Συμφωνία των Πρεσπών, αν αυτή δεν περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων.

Με τις πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον να κάνουν την αρχή, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι, «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει τις προσπάθειες του κ.Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», σειρά πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΠΓ, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν έχει μιλήσει με τον Πάνο Καμμένο ( ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ), σχολίασε σε χιουμοριστικό τόνο: «Έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται ‘Πάνος', λέγεται ‘Michael'», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ. 

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερμανίας, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως  «ένα θαρραλέο βήμα που συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Δεν θα μιλήσω για άλλα θέματα. Ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για το ζήτημα, κατά την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με τον Νίκο Παππά, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ.

«Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα», είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Ο Νίκος Βούτσης σε χθεσινές του δηλώσεις εξέφρασε την «έκπληξη και απορία» του τόσο σε σχέση με το plan b, όσο και για την πρόσκληση στις ΗΠΑ για δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στον ελλαδικό χώρο.

 

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο κ.Βούτσης ανέφερε: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, ο καθένας έχει το βάρος και την  ευθύνη της πολιτικής του άποψης και της πολιτικής του γραμμής και ο λαός μας κρίνει όλους ανά περιόδους στις εκλογές με βάση τις τοποθετήσεις μας επί των αρχών και επί της συγκυρίας», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Τη σκυτάλη πήρε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία απαντώντας στην κριτική βουλευτή της Χρυσής Αυγής, επεσήμανε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή και πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στην Ελλάδα.

 

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών και περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να προχωρήσει στις αλλαγές στο σύνταγμά της και μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή», είπε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι είναι μια βιώσιμη συμφωνία η οποία μπορεί να προάγει τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και βεβαίως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας την κίνηση του Πάνου Καμμένου, στο Καλημέρα Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας είπε ότι αυτή η τοποθέτηση δεν είναι σοβαρή, ενώ νωρίτερα ο κ. Τοσουνίδης ανέφερε ότι ο Υπουργός Άμυνας χειρίζεται πράγματα που δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Νέες “βολές” κατά Τσίπρα-Καμμένου εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρομοιάζει την Κυβέρνηση με… παρακμιακό θίασο, και κάνει λόγο για «θλιβερή εικόνα» ενός Πρωθυπουργού που «δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας». Υποστηρίζει ότι το μόνο που απασχολεί τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο «είναι πώς θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στις καρέκλες τους. Για αυτό και ανέχεται ο ένας τους εκβιασμούς του άλλου».

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό, σχολιάζοντας την κίνηση ως «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης». «Η δεδηλωμένη χάθηκε στην Ουάσιγκτον», ήταν το σχόλιο που συνόδευε το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

 

Αντίδραση υπήρξε και από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι, «ο συνεταιρισμός Τσίπρα - Καμμένου βλάπτει τη χώρα, την αξιοπιστία της και τα εθνικά της συμφέροντα», συμπληρώνοντας: «είναι κατάντια, να φύγουν τώρα».

«Ανεξάρτητα από το plan Β του Π. Καμμένου για το Σκοπιανό, η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, είναι το plan A σύσσωμης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι’ αυτό και υλοποιείται ήδη, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Επίθεση στον Υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, η πρόταση του κ. Καμμένου για τρεις νέες βάσεις των ΗΠΑ στην χώρα μας – γιατί αλήθεια μόνο τρεις και όχι έξι ή εννιά; - δεν είναι σωστή ή λάθος, είναι απλώς γελοία», για να συνεχίσει: «Όπως γελοία είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου μικρού ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, την πΓΔΜ, την Αλβανία και τη Βουλγαρία (το Κόσοβο γιατί το αφήνουμε απέξω;).

Γελοιότητες που προστίθενται σε πάμπολλες προγενέστερες. Ψεκασμένες προτάσεις που εκθέτουν τη χώρα καθότι ο κ.Καμμένος δεν είναι απλώς αρχηγός ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος. Είναι υπουργός Αμύνης και έχει θεσμικό λόγο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Η ευθύνη λοιπόν για το ρεζίλεμα της χώρας – σε αυτήν την κρίσιμη εθνικά και οικονομικά εποχή - δεν είναι δική του. Ήταν και είναι του κ.Τσίπρα», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής του Ποταμιού.