X

Σε… “νευρική κρίση” η κυβέρνηση

Τεταμένο το κλίμα στην συγκυβέρνηση, μετά το θερμό επεισόδιο Κοτζιά – Καμμένου. Δυσαρέσκεια του ΥΠΕΞ. Αυστηρό μήνυμα Τζανακόπουλου σε όσους… δυσφορούν.

Ant1news

Με παραίτηση απειλεί ο Νίκος Κοτζιάς μετά την σφοδρή κόντρα που είχε στο υπουργικό συμβούλιο με τον Πάνο Καμμένο. Ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως δεν τον κάλυψαν επαρκώς στον καυγά που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αντιθέτως κρατήθηκαν ίσες αποστάσεις.

Κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών έλεγαν πως ο Νίκος Κοτζιάς χειρίστηκε το Σκοπιανό σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις και η διαπραγμάτευση του έλαβε την έγκριση τριών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου νιώθει έντονη δυσφορία, την οποία δεν αποκλείει να μεταφράσει και σε παραίτηση αν σε προσεχή συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν διευθετηθεί το θέμα. 

Το Μαξίμου σήκωσε αμέσως το «γάντι», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο σε συνέντευξή του στον Alpha, να αναφέρει ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό ότι παίζει προσωπικά παιχνίδια και εκθέτει την εξωτερική πολιτική της χώρας και τον πρωθυπουργό.

Διάλογος Καμμένου – Κοτζιά – Τσίπρα

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων.

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Τον διάλογο ανάμεσα σε Καμμένο και Κοτζιά -για τα κονδύλια του υπουργείου- αποκάλυψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, με τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πέταξε το «γάντι» στον Πάνο Καμμένο καλώντας όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ να δεσμευτούν πως δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό.

Διάλογος Τσίπρα με Καμμένο

Τσίπρας: Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Καμμένος: Δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούμε με τη ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση. Από κει και πέρα, η θέση μας για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει.

Τσίπρας: Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης. 

«Δεν θα γίνουμε εφιάλτες για να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια της ΝΔ» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.

 

Η Έλενα Κουντουρά δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε πως θα στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Έντονες, πάντως, είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε απίστευτα όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο τόσο με το επεισόδιο Καμμένου-Κοτζιά όσο, κυρίως, με την έκκληση Τσίπρα προς τους υπουργούς να δεσμευτούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.

«Πρωθυπουργός να ζητά από υπουργούς να μην τον ρίξουν δεν το έχω ξανακούσει. Πού έχει ακουστεί προϊστάμενος να ζητά από τους υφιστάμενους να μην τον ρίξουν;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, «Τσίπρας και Καμμένος είναι νύχι-κρέας» αν και, όπως παρατήρησε, «μπορεί ο Κοτζιάς να μην γνωρίζει τη συμφωνία των δύο».