X

Γαβρόγλου για “Ρουβίκωνα”: είναι σαν τον μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει

«Οι πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ανομία στα Πανεπιστήμια», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ant1news

Να καλούν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα σε πανεπιστημιακούς χώρους ζήτησε από τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου

Μιλώντας στον ρ/σ News 24/7 ο υπουργός κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, εφόσον η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, να πάνε μαζί στις αρμόδιες υπουργούς, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, για να συζητήσουν το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, « Υπάρχουν μέρη στα πανεπιστήμια που είναι χώροι ανομίας. Αλλά είναι λάθος να γενικεύουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν κάποιοι που τους βολεύει να προβάλουν αυτή την εικόνα.  Για τα κακουργήματα ο νόμος είναι σαφέστατος. Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν ρωτάμε τις συγκλήτους, μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε διάλογο. Πάμε να ρωτήσουμε τις συγκλήτους, δεν μας απαντάνε. Μερικές φορές μέρος της παραβατικότητας είναι οι φοιτητές. Δεν πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους; Όταν λέμε να διεκδικήσουν οι φοιτητές τους χώρους τους δεν σημαίνει ότι τους καλούμε να ασκήσουν βία. Όσο είμαστε απόντες, τόσο οι χώροι αυτοί θα αποκτούν παθογένειες.. Αν δεν συζητάμε αυτοί οι χώροι αποξενώνονται από αυτό που πρέπει να είναι» υποστήριξε, ο υπουργός Παιδείας

Αναφερόμενος στην παρουσία του “Ρουβίκωνα” στη Φιλοσοφική, σημείωσε ότι τα μέλη του είναι σαν τον «μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει». Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, μέσα στο Πανεπιστήμιο «υπάρχουν διεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν. Η ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων υπονομεύει την προσπάθεια του ΕΚΠΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του “Ρουβίκωνα" στη Φιλοσοφική. Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και η Ν.Δ. να κοιτάξει τη δουλειά της. Οι κραυγές γιατί δεν έρχεται η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εκτός αν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία. Είναι σαν τους γονείς που βάζουν σε τάξη τα παιδιά με την απειλή του μπαμπούλα» .

Σχολιάζοντας την εισβολή μαθητών και φοιτητών στο γραφείο του, την Δευτέρα,  υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι ένα κτήριο με προβλήματα φύλαξη. «Ήρθαν κάτω από 40 άτομα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με έντονο τρόπο, πολλά πράγματα τα αγνοούσαν, εκείνο που μας προβληματίζει είναι από πού αντλούν τη νομιμότητά τους, δεν είναι αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων ή κινηματικών αποφάσεων η δράση τους. Υπάρχουν ομάδες που αποφασίζουν κάτι με κάλυψη πολιτικών κομμάτων. Υπάρχουν κόμματα που κλείνουν τα μάτια, όχι υποχρεωτικά εξωκοινοβουλευτικά» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου. 

ΚΝΕ: μην ψάχνετε το "ΠΩΣ" κινητοποιούνται οι μαθητές, ψάξτε το "ΓΙΑΤΙ"

 

Απάντηση στον υπουργό Παιδείας για τος κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών έδωσε το γραφείο Τύπου της ΚΝΕ:

Ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, εφευρίσκοντας "υποκινητές" και ακολουθώντας πιστά την αυταρχική πρακτική "νόμος και τάξη" των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει την νομιμότητα των κινητοποιήσεων φοιτητών και μαθητών που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

“Νομιμότητα” στον αγώνα της νεολαίας δίνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νέοι και οι οικογένειές τους, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

"Νομιμότητα" στον αγώνα των μαθητών δίνουν τα δίκαια αιτήματά τους για σχολείο και ζωή με δικαιώματα, τα εκατοντάδες 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα που συζήτησαν και κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάνει ακόμα πιο "εξοντωτικό" εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, χτυπώντας τα όποια μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών είχαν απομείνει.

"Νομιμότητα" δίνουν οι φοιτητές που με αποφάσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων τους διαδήλωσαν σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Για παράδειγμα, οι φοιτητές της Φιλοσοφικής, του Φυσικού της Αθήνας που, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, συλλογικά διεκδικούν και κινητοποιούνται ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο τους, εξέλιξη που ορθώνει νέα εμπόδια στο δικαίωμα τους στη δουλειά. Οι 1500 και πλέον φοιτητές από τη Θεσσαλία που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις και οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαμορφώνει ακόμα πιο ζοφερό παρόν και μέλλον για τους φοιτητές κ.ά.

Όπως έγραψαν πέρυσι οι μαθητές σε πανό τους απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση: «Μην ψάχνετε το "ΠΩΣ" κινητοποιούνται οι μαθητές, ψάξτε το "ΓΙΑΤΙ"»… Όσο η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας θυσιάζεται για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των λίγων, τόσο θα βρίσκουν απέναντί τους τη νεολαία και τους αγώνες της για τα σύγχρονα δικαιώματά της!