X

Ενεργειακά και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα – Κόντε

Στο Παλέρμο ο Πρωθυπουργός για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Τα ζητήματα που θα τεθούν.

Ant1news

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στο Παλέρμο (με συμμετοχή ηγετών χωρών Βόρειας Αφρικής, Πρωθυπουργού Ρωσίας κλπ) .

Στο περιθώριο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση (πρόγευμα εργασίας) με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Τζουσέπε Κόντε η οποία εστιάσε στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις εν εξελίξει συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.  

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες στην πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ τους, συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς: TAP, East Med και Turkish/South Stream. (Υπενθυμίζεται ότι Κοινοπραξία IGI Poseidon μπήκε πρόσφατα στην επόμενη φάση μελετών για τον EastMed).

Στον τομέα των επενδύσεων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα δε στο Ιόνιο, ενώ του παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε σχετική ανταλλαγή απόψεων.

Οι δύο πρωθυπουργοί, τέλος, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

 

Συνάντηση Τσίπρα με Αλ Σίσι και Μεντβέτεφ

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην σημερινή διεθνή διάσκεψη για την Λιβύη στη Σικελία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εκτενή συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και για την ενεργό ανάμειξη τρίτων κρατών στην χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε και ο ρόλος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επόμενη περίοδο, σε σχέση με τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ Σίσι ήταν σήμερα στο Παλέρμο για συνομιλίες αλλά δεν πήρε μέρος στις εργασίες της επίσημης συνόδου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, ενόψει της επίσκεψής του στην Μόσχα είχε συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την οποία συζήτησαν την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και την κατάσταση στην Λιβύη.

Στη Διάσκεψη τίθενται θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής στο εσωτερικό της χώρας. Πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση

Η χώρα μας προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη γεγονός που αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.