X

Τζανακόπουλος προς Ιεράρχες: αν αρνηθεί η Εκκλησία, θα ρυθμίσουμε μόνοι μας την μισθοδοσία του κλήρου

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες από το Μαξίμου, μετά τον σάλο αντιδράσεων για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Ant1news

«Σε ό, τι αφορά το ζήτημα συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας ή της πρότασης συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, η  Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία, αλλά και για την Πολιτεία», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στέλνοντας μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 περίπου χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου».

«Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Επαφές με Φανάρι, Κρήτη και Δωδεκάνησα

«Το επόμενο διάστημα, εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».