X

Η συνομιλία Τσίπρα – Καμμένου και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

«Κουκιά μετρούν» στο Μαξίμου. «Καμία έκπληξη», λέει ο Ν.Παππάς. «Άφαντος» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Αγώνας δρόμου πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ο..

Ant1news

Την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον Πάνο Καμμένο πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός, με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον κυβερνητικό εταίρο, στο μέτρο το δυνατό.

Μία τέτοια συνομιλία ενδέχεται να γίνει σήμερα ή το πολύ μέχρι αύριο το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να υπάρξει συνάντηση, ίσως όμως να είναι και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς ο Υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κράτησαν αποστάσεις από τις προηγούμενες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, τα περισσότερα κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ δεν δείχνουν τη βούληση να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο στις δηλώσεις αντιπαράθεσης ή ακόμα και στην παραίτησή τους από την κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν στη διατήρηση των χαμηλών τόνων και των βέλτιστων μεταξύ τους σχέσεων.

«Kανείς δεν δικαιούται να πει ότι εκπλήσσεται από τις εξελίξεις. Κάθε πολίτης ήξερε τη διαφωνία Π. Καμμένου με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία όμως θα περάσει και μέχρι την τελευταία στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να πείσουμε τον Π. Καμμένο και τους βουλευτές του», δήλωσε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

 

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης ότι, στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η κοινή βούληση να έρθει όσο το δυνατό νωρίτερα στην Ολομέλεια, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία της αύριο στη βουλή της πΓΔΜ, καθώς δε θεωρείται ότι είναι προς όφελος της κυβέρνησης και της χώρας η παράταση του θέματος έως το Μάρτιο.

Στον αντίποδα, αν και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό, κάτι τέτοιο δεν έχει αποκλειστεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν την τελική στάση που θα επιλέξει ο Πάνος Καμμένος και όσοι βουλευτές του τον ακολουθήσουν.

Στο Μαξίμου πορεύονται με το πιθανότερο σενάριο ότι δε θα χαθεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, δείχνουν όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουν και χωρίς να υπάρχει ρητή πλειοψηφία, αλλά να συνεχίσουν με κάποιου είδους ανοχής ορισμένων βουλευτών, αφού θεωρείται επίσης βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 151 για πρόταση μομφής, ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού έχουν προδηλώσει τη διάθεσή τους να ψηφίσουν τη Συμφωνία.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι το κόμμα του θα περιμένει την τελική μορφή που θα πάρει η Συνταγματική Αναθεώρηση στη πΓΔΜ και στη συνέχεια θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη στάση που θα κρατήσουν όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

Στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία πάντως ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχουν θετικές πολιτικές προοπτικές να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η σαφής στήριξη 151 βουλευτών, μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να οχυρωθεί πίσω από τις συνταγματικές επιταγές.