X

Στη Χάλκη η συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο

Την Τρίτη το κρίσιμο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ant1news

Την ελπίδα ότι η επερχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ευχάριστες εξελίξεις ως προς την πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εξέφρασε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε ότι θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον κ. Τσίπρα όχι στο Φανάρι όπως συνηθίζεται, αλλά στη Χάλκη. «Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της», είπε, ενδεικτικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στους πιστούς μετά τη λειτουργία στην Παναγία Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Φαίνεται, όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει αρκετά στον τομέα της θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, κάτι που προκύπτει και από την επερχόμενη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη στην Ίμβρο στις αρχές Μαρτίου.

Επί του πρακτέου, πάντως, η Αγκυρα εξακολουθεί να κινείται βάσει του αρχικού σχεδιασμού της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «Μπαρμπαρός» πλέει, ήδη στα νότια της Κύπρου, και ετοιμάζεται για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.