X

Παρθενική ψήφος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν, τη Δευτέρα, για πρώτη φορά στα χρονικά, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ασκώντας το δικαίωμα που απέκτησαν μετά την αναβάθμισή τους σε  "κράτος-παρατηρητή".

Ant1news


Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, ψήφισε για την ανάδειξη ενός από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υπό τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του από άλλες χώρες.

Ως «συμβολικό αλλά σημαντικό βήμα στο δρόμο της Παλαιστίνης προς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και το καθεστώς του πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών», χαρακτήρισε την ψήφο ο Μανσούρ.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ Νταβίντ Ρόετ, από την πλευρά του, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τα χειροκροτήματα που συνόδευσαν την ψήφο των Παλαιστινίων. Σημείωσε ότι "το Ισραήλ επιμένει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει".

Η Παλαιστίνη απέκτησε καθεστώς κράτους-μη μέλους πέρυσι τον Νοέμβριο. Δεν μπορεί να ψηφίζει αποφάσεις αλλά μόνον για την εκλογή των δικαστών των διεθνών δικαστηρίων που εξαρτώνται από τον ΟΗΕ.

Η Παλαιστίνη είναι, επίσης, μέλος της Unesco κι έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, μολονότι δεν μετέχουν στο ΔΠΔ, ασκούν πιέσεις για να εμποδίσουν την ένταξη των Παλαίστινιων την οποία θεωρούν "απαράδεκτη", σύμφωνα με διπλωμάτη του Οργανισμού.