X

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Aσάνζ

Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την κράτηση του ιδρυτή του Wiki Leaks, στο Λονδίνο. Το σχόλιο της Σουηδίας.

Ant1news

«Αυθαίρετη η κράτηση» του Τζουλιάν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, σύμφωνα με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Οργανισμός καλεί την Αγγλία και τη Σουηδία να λήξει τη «στέρηση της ελευθερίας του». Τι απάντησε η Σουηδία.

«Ο κύριος Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται «αυθαίρετα» από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέλη του ΟΗΕ αποφάσισαν ότι ο ιδρυτής του Wiki Leaks «εξουσιοδοτείται με την ελευθερία των κινήσεών», ενώ θα λάβει αποζημίωση.

«Το Συμβούλιο θεωρεί ότι ο κ.Άσανζ υποβλήθηκε σε διαφορετικών ειδών στερήσεις της ελευθερίας του: αρχικά με την τον περιορισμό του σε φυλακή του Λονδίνου, η οποία ακολουθήθηκε από τη σύλληψη στο σπίτι του και στη συνέχεια τον περιορισμό του στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ» σημειώνει ο όργανο του ΟΗΕ. 

O Aσάνζ κρατείται στην Πρεσβεία τα τελευταία 4 χρόνια και οι βρετανικές Αρχές απειλούν ότι αν βγει έξω θα συλληφθεί.

Διαφωνία της Στοκχόλμης με την απόφαση του ΟΗΕ

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες παραμονής του ιδρυτή του WikiLeaks στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Αντιδρώντας στην απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί.

Η Στοκχόλμη διευκρινίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Ασάνζ και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης.