X

Γκουτιέρες: αυτή είναι η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Διάσκεψη να επιδείξουν την απαιτούμενη βούληση για την εξεύρεση λύσης.

Ant1news

Νέα Υόρκη

του Θανάση Κ. Τσίτσα

Έκκληση  προς τα εμπλεκόμενα μέρη να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται στο Κυπριακό, απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ενόψει της νέας  Διάσκεψης στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, στην δήλωση του ο κ. Γκουτιέρες αναφέρει ότι "τον Ιανουάριο είχα το προνόμιο να συγκαλέσω τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία σηματοδότησε ένα ιστορικό βήμα στις προσπάθειες για την υπέρβαση δεκαετιών διαίρεσης.

 Σήμερα, είμαι ενθαρρυμένος από τη συνέχιση της Διάσκεψης στο Crans-Montana της Ελβετίας. Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στη λήψη αυτού του αποφασιστικού βήματος».

Ο κ. Γκουτιέρες επισημαίνει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου είναι τελικά ενώπιον όλων.

«Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνω τη σταθερή δέσμευσή μου να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, οποίος σημειωτέων δεν διευκρινίζει αν θα λάβει μέρος, προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες «να επιδείξουν τη βούληση και την ηγεσία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας συνολικής διευθέτησης».