X

OHE: 128 χώρες ζητούν από τον Τραμπ να πάρει πίσω την απόφαση για την Ιερουσαλήμ

Για “μεγάλη νίκη” κάνει λόγο ο Μ. Αμπάς. Πόσες χώρες τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και πόσες ...προτίμησαν την ουδετερότητα.

Ant1news

Ηχηρό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ο πλανήτης, καθώς 128 χώρες καλούν τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους να ανακαλέσει την απόφαση του για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, καθώς και για μεταφορά εκεί της πρεσβείας των ΗΠΑ στην χώρα.

Για “μεγάλη νίκη” έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Στο πλευρό των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την στάση τους, τάχθηκαν 9 χώρες, ενώ συνολικά 35 χώρες επέλεξαν την ...ουδέτερη στάση της αποχής, προφανώς για να μην έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ, η οποία δια του Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ακόμη και με διακοπή της αμερικάνικης βοήθειας σε όσες χώρες ψηφίσουν κατά της απόφασης των ΗΠΑ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ (πλην φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών) ήταν:

  1. Γουατεμάλα
  2. Ονδούρα
  3. Ισραήλ
  4. Νήσοι Μάρσαλ
  5. Μικρονησία
  6. Ναούρου
  7. Παλάου
  8. Τόγκο

 

Απειλές από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Τις απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε νωρίτερα η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση, μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

 

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διεμήνυσε.

Ισραηλινός Πρέσβης: το Ισραήλ δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που καταδίκαζε τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επεσήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών-μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που τελικά εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.