X

Αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ

Για χάρη μιας άλλης χώρας ετοιμάζονται να «τα βροντήξουν» από το όργανο του ΟΗΕ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες.

Ant1news

Οι συνομιλίες που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ με σκοπό να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέβησαν άκαρπες ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους και η Ουάσιγκτον αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι αποχωρεί από το φόρουμ της Γενεύης, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν ξανά τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες και ακτιβιστές, μία ημέρα μετά την καταδική του Ισραήλ απο τον ΟΗΕ.

Πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «επίκειται άμεσα», αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το ζήτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συνέλευση του οποίου θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, ως την 6η Ιουλίου.  

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Γενεύη είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για μια ενδεχόμενη αποχώρηση κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών. Η Νίκι Χέιλι, πρέσβυς των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είχε προειδοποιήσει το Συμβούλιο πριν από έναν χρόνο ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να αποχωρήσει αν δεν εξαλειφθεί η «προκατάληψή του εναντίον του Ισραήλ».

Το συγκεκριμένο φόρουμ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2006, έχει πάγια στην ημερήσια του διάταξη τις παραβιάσεις που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που η Ουάσιγκτον θέλει να απαλειφθεί. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Συμβούλιο είναι γεμάτο με εχθρούς του Ισραήλ κι απείχε από τις εργασίες του για τρία χρόνια επί των ημερών του Τζορτζ Μπους στην προεδρία, πριν οι ΗΠΑ επανενταχθούν σε αυτό επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Το 47μελές συμβούλιο ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ της διενέργειας έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για χρήση δυσανάλογης βίας. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν «όχι». Η πρέσβυς του Ισραήλ στη Γενεύη Αβίβα Ραζ Σέχτερ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «διασπείρει ψεύδη εναντίον του Ισραήλ». 

Μολονότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια απόφαση, η αναστολή της συμμετοχής των ΗΠΑ ή η αποχώρησή τους θα σηματοδοτήσει άλλη μια αθέτηση αμερικανικών δεσμεύσεων σε πολυμερή φόρα και συμφωνίες, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την απόσυρσή τους από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή θέση κυρίως διότι το Βέλγιο επέμενε ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη.