X

Νίμιτς: άνοιξε η πόρτα για μια “νέα εποχή” στα Βαλκάνια

Αποκλειστικές δηλώσεις στον ΑΝΤ1 του ειδικού μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών απο την ελληνική Βουλή.

Ant1news

“Συμφωνία-σύμβολο” και “παράδειγμα” επίλυσης των διαφορών για την περιοχή των Βαλκανίων χαρακτήρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επικύρωση της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Νίμιτς κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν την συμφωνία καλή τη πίστη.

 Ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «σήμερα είναι μία πολύ καλή μέρα, μετά από 20 χρόνια προσπαθειών. Έγινε η αρχή και πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο για τη σημαντική δουλειά που έκανε και ελπίζω όλοι οι Έλληνες να εκτιμήσουν την σημασία αυτής της συμφωνίας».

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, για το αν νιώθει δικαιωμένος, ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε: «Νιώθω ότι έκανα τη δουλειά μου και είμαι πολύ χαρούμενος με την προσπάθειά μου».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα στα Βαλκάνια, ο κ. Νίμιτς είπε «Αυτή η συμφωνία αποτελεί σύμβολο που δείχνει ότι δύο βαλκανικές χώρες επιτυγχάνουν συμφωνία σε ένα δύσκολο ζήτημα επί της ουσίας μόνες τους, αν και με την βοήθεια του ΟΗΕ, και βελτιώνουν τη σχέση τους. Αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες στην περιοχή να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Θεωρώ ότι οι βαλκανικές χώρες είναι μικρές, ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο όπου υπάρχουν μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Οι μικρές χώρες πρέπει να εργάζονται για το δικό τους καλό αλλιώς θα είναι πιο ευάλωτες απέναντι στις μεγαλύτερες».