X

Ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια» ζητούν 2,5 εκ. ευρώ από το Δημόσιο

Οι αγωγές των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, με τις οποίες ζητούν αποζημίωση 2,5 εκατ. ευρώ, θα συζητηθούν απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Αποζημίωση ύψους 2.589.702 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούν τέσσερις ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια, με το σκεπτικό ότι οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δεν ήλεγξαν επαρκώς το περιθώριο φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας -της οποίας η άδεια λειτουργίας έχει ανακληθεί από το 2008- με αποτέλεσμα οι ίδιοι να υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά και ηθική βλάβη.

Οι αγωγές των ασφαλισμένων, αν και αρχικά υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, τελικώς, με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρη Ρίζου, θα συζητηθούν απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο με διαδικασίες-εξπρές μαζί με άλλες παρόμοιες που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, ώστε η όποια απόφαση του ΣτΕ να αποτελέσει το νομικό πιλότο και για άλλες ομοειδείς αγωγές που θα υποβληθούν στο μέλλον.

Οι ασφαλισμένοι δηλώνουν ότι είχαν συνάψει με την «Ασπίς Πρόνοια» διάφορα επενδυτικά προγράμματα, καταβάλλοντας υψηλά εφάπαξ ασφάλιστρα και με τη λήξη των συμβολαίων θα ελάμβαναν κεφάλαιο και bonus. Μάλιστα, ένας εξ αυτών είχε καταβάλει 1εκατομμύριο ευρώ για αγορά μεριδίων του προγράμματος «Ασπίς Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο» και με τη λήξη του δεκαετούς συμβολαίου θα εισέπραττε 1,7 εκατομμύρια από την επιστροφή κεφαλαίου και το bonus.

Στις αγωγές τους οι προσφεύγοντες επιρρίπτουν ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο για πλημμελείς ελέγχους, αφού όπως αναφέρουν, το 2000 η Ασπίς είχε ζημιά που ξεπερνούσε τα 58 εκατομμύρια ευρώ και οι κρατικοί φορείς δεν υπολόγισαν, ως όφειλαν το περιθώριο φερεγγυότητας του ασφαλιστικού ομίλου. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι ασφαλισμένοι, δεν ελέγχθηκαν οι ενέργειες του τέως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ασπίς, Παύλου Ψωμιάδη, που είναι έγκλειστος στον Κορυδαλλό, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, παραπλανούσε τους ασφαλισμένους σχετικά με τη φερεγγυότητα της εταιρείας.