X

Σύντομα τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια στους κρατούμενους

Το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης καταδικασμένων και υποδίκων, που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, στοχεύει στην αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ant1news



Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της αποφυλάκισης κρατουμένων, που θα φορούν την ειδική συσκευή γεωεντοπισμού, τα γνωστά ηλεκτρονικά βραχιολάκια.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή και αναμένεται να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης καταδικασμένων και υποδίκων εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ (χρησιμοποιήθηκε και στην υπόθεση του Στρος Καν όταν ήταν υπόδικος), αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Βάσει του νομοσχεδίου, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα φοριέται στο πόδι, θα χρησιμοποιείται σε τρεις κατηγορίες κρατουμένων: για όσους έχει διαταχθεί προφυλάκιση, για εκείνους που κάνουν χρήση του θεσμού των αδειών και γι΄ αυτούς που προβλέπεται η υπό όρους αποφυλάκιση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους.

Από το μέτρο, που αφορά σε κρατούμενους ήπιας και μεσαίας εγκληματικότητας, εξαιρούνται υπόδικοι και κατάδικοι για ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, σεξουαλικά εγκλήματα και βιασμούς, εμπορία ναρκωτικών, ληστείες και αδικήματα που διώκονται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου ή του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα, όπως τα κατηγορούμενα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Το κόστος για κάθε ηλεκτρονικό βραχιόλι αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 1500 ευρώ και θα επιβαρύνει τον κρατούμενο.