X

Ξεκίνησε η δίκη με κατηγορούμενο τον Τάσο Μαντέλη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άρχισε, μετά από δύο διακοπές, η δίκη του πρώην υπουργού.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Ο Τάσος Μαντέλης βαρύνεται με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναφορικά με 2 εμβάσματα συνολικού ύψους 450 χιλιάδων γερμανικών μάρκων, που φέρονται να προέρχονται από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.

Ο κ. Μαντέλης είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα προήλθε από δωροδοκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός νομιμοποίησε χρήματα που έλαβε παράνομα από τη γερμανική εταιρεία, τα οποία αποτελούσαν δώρο για να εγκρίνει τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.

Συγκεκριμένα, η κατηγορία αφορά στη διαδρομή μαύρου χρήματος συνολικού ύψους 450 χιλιάδων γερμανικών μάρκων, τα οποία είχαν εμβαστεί τμηματικά το 1998 και το 2000 σε λογαριασμό στην Ελβετία στο όνομα ROCOS, που ήταν συμφερόντων του πρώην Υπουργού.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί την ύπαρξη των εμβασμάτων, αλλά υποστηρίζει ότι επρόκειτο για προεκλογική χορηγία.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται ακόμα τέσσερα πρόσωπα, που κατηγορούνται ως συνεργοί. Η ακροαματική διαδικασία έχει αναλωθεί σε ενστάσεις περί του αν νομιμοποιούνται το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ να παρασταθούν στη δίκη ως πολιτικοί ενάγοντες. Μάλιστα, το Δημόσιο ζητεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ από κάθε έναν από τους κατηγορουμένους. Το δικαστήριο έχει διακόψει για να αποφανθεί επί των ενστάσεων.