X

Αποζημίωση «μαμούθ» για τροχαίο που προκλήθηκε από μπάζα στο οδόστρωμα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημίωση 753.000 ευρώ σε πατέρα που έχασε το 19χρονο παιδί του, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο φίλος του προσέκρουσε σε μπάζα, τα οποία είχε εγκαταλείψει εργολάβος πάνω στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί σοβαρά και να βρει το θάνατο ο γιος του.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη τον Ιούλιο του 1997 στην Εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει έργο ηλεκτροφωτισμού και δεν είχε απομακρύνει τα μπάζα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 1 μηνός, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός αθωώθηκε.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια των Χανίων έκριναν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός οφείλεται αποκλειστικά σε κοινή υπαιτιότητα του εργολάβου του έργου, του επιβλέποντα μηχανικού και των βοηθών του  (δεν υπήρχε σήμανση για τα έργα και δεν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας).

Τα δικαστήρια επιδίκασαν στον πατέρα το ποσό των 606.479 ευρώ ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη και το ποσό των 146.735 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Το χρηματικό αυτό ποσό το επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της εφετειακής απόφασης, που είχε επιδικάσει την επίμαχη αποζημίωση.

Έτσι, το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό αυτό, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς είναι υπεύθυνο ως προς τις αστικές ευθύνες για τις ζημιές που προκαλούνται σε τρίτους, εξ αιτίας της εκτέλεσης δημοσίων έργων, έστω και αν η εκτέλεση των έργων αυτών έχει ανατεθεί με σύμβαση σε ιδιώτη ανάδοχο. Η ευθύνη του Δημοσίου είναι αυτοτελής και δεν επηρεάζεται από πιθανές άλλες ευθύνες του αναδόχου του έργου, καταλήγει το Συμβούλιο της Επικρατείας.