X

Σπάει η ομερτά για τα εξοπλιστικά μετά τις αποκαλύψεις Κάντα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από τις μίζες που διακινήθηκαν στις προμήθειες των εξοπλιστικών, ενώ νέα στοιχεία αναμένεται να προστεθούν στη δικαστική έρευνα το επόμενο διάστημα.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου

Ακόμα ένα πρόσωπο, το οποίο κατονόμασε ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας, φέρεται έτοιμο να συνεχίσει το χορό των αποκαλύψεων για τον πακτωλό των μιζών που διακινήθηκαν στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μεσάζοντα, ο οποίος, μετά την ομολογία του Αντώνη Κάντα ότι χρηματίστηκε από αυτόν, διαμηνύει πως είναι έτοιμος να μιλήσει στον Ανακριτή κατά της Διαφθοράς για όλους και για όλα και να αποκαλύψει και αυτός με τη σειρά του στοιχεία για τις μίζες που διακινήθηκαν.

Η μαραθώνια απολογία του ήδη προφυλακισμένου Αντώνη Κάντα, η οποία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ανοίγει νέα κεφάλαια στη μεγάλη δικαστική έρευνα για τις προμήθειες των εξοπλιστικών. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη μεταξύ των Ανακριτών και των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, καθώς τα όσα έχει ομολογήσει έχουν δώσει νέα τροφή στις έρευνες.

Ο κατηγορούμενος μέχρι στιγμής φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι έλαβε μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων, την περίοδο 1996-2002 από 10 συμβάσεις προμηθειών, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως κατονόμασε 8 αντιπροσώπους εταιρειών. Μάλιστα, έχει αναφερθεί με λεπτομέρειες στη διαδρομή των μιζών, που είτε μέσω off shore είτε ως ζεστό χρήμα μέσα σε βαλίτσες, κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στου σε Σιγκαπούρη και Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή για το αν γνωρίζει περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων, φέρεται να απάντησε πως δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία, αλλά θεωρεί απίθανο, εφόσον πληρωνόταν ο ίδιος με μεγάλα χρηματικά ποσά, να μην πληρώνονταν οι πολιτικοί του προϊστάμενοί, αλλά και κατώτερα στελέχη. 

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της θητείας του ο κ. Κάντας το εξάντλησε, έχοντας Υπουργό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και Γραμματέα εξοπλιστικών προγραμμάτων τον Ιωάννη Σμπώκο, οι οποίοι έχουν ήδη καταδικασθεί. Η θητεία του υπό τον επόμενο Υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου διήρκεσε μόνο 4 μήνες, κατά τους οποίους όπως είπε ο Α. Κάντας δεν υπέγραψε καμία άλλη σύμβαση.