X

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Ξηρό

Οι αστυνομικές Αρχές συνεχίζουν να χτενίζουν όλες τις περιοχές όπου πιθανώς κατέφυγε ο ισοβίτης της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλος Ξηρός.

Ant1news

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε βοήθεια από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του τα οποία και εξετάζονται και θεωρούν με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει ότι βρίσκεται και κυκλοφορεί στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι σήμερα στις 17:30 λήγει η προθεσμία της άδειας του και εφόσον δεν παρουσιαστεί θα είναι επίσημα δραπέτης.  

Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει το κινητό τηλέφωνο του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη, καθώς και τα τηλέφωνα φίλων και συγγενών του, οι οποίοι εξετάζονται επίσης από τις αρχές.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής, μάλιστα, έχουν ζητήσει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, προκειμένου να δουν με ποιους είχαν επαφές σε βάθος χρόνου, αλλά και ποιος μπορεί να έχει βοηθήσει τον "Μανώλη" της 17 Νοέμβρη στο σχέδιό του.

Τα μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου και του επίσης καταδικασθέντος για συμμετοχή στη 17Ν αδελφού του, Βασίλη,  κατέθεσαν εκ νέου για αρκετές ώρες στους αστυνομικούς. «Ο γιος μου δραπέτευσε… Τι να κάνω; Ας ψάξουν να τον βρουν», δήλωσε την Τετάρτη ο πατέρας του Χριστόδουλου Ξηρού.

Πρόσωπο κλειδί θεωρείται ένας 20χρονος από το Μπαγκλαντές, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε. Πρόκειται για πρώην συγκρατούμενο του Σάββα Ξηρού στον Κορυδαλλό, που μετά την αποφυλάκισή του μένει με τους γονείς των Ξηρών στη Χαλκιδική. Ο νεαρός από το Μπαγκλαντές ήταν το πρόσωπο που συνόδευσε τον Χριστόδουλο Ξηρό στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Καλλικράτειας για να δώσει το παρόν σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη άδεια που έπαιρνε ο Χριστόδουλος Ξηρός από τις φυλακές, και οι αρχές εκτιμούν ότι κατά τις προηγούμενες έξι άδειες, που είχε πάρει ο 56χρονος από τον Σεπτέμβριο του 2012, είχε καταφέρει να δημιουργήσει έναν κύκλο υποστήριξης γύρω του και εκφράζονται φόβοι ότι θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στο αντάρτικο πόλης.

Εν τω μεταξύ, σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων, μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τίθενται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου 2 αρχιφύλακες, 3 υπαρχιφύλακες και 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της βάρδιας που φέρεται να επέτρεψαν την μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των "Πυρήνων της Φωτιάς".

Ανησυχία από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την υπόθεση Χριστόδουλου Ξηρού εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κα Ψάκι ανέφερε ότι «ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, καίριο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", η οποία δολοφόνησε πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές όπου εκτίει ποινή εξάκις σε ισόβια για φόνους.  Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα και ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον επιστρέψει στη φυλακή», όπως είπε.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτών που χρησιμοποιούν βία για την επίτευξη των στόχων τους».

Η κα Ψάκι υπογράμμισε επίσης ότι η «17 Νοέμβρη» συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο οργανώσεων που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί τρομοκρατικές, στις 8 Οκτωβρίου του 1997. Επίσης, υποστήριξε ότι «η 17 Νοέμβρη παραμένει σ' αυτό τον κατάλογο».

Η κα Ψάκι τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά βρίσκεται σε «διαρκή επαφή» με τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, με σκοπό τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού. Τέλος, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις ξένου δημοσιογράφου γύρω από τη συγκεκριμένη αναφορά του ελληνικού νομικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται σε κάποιον καταδικασμένο κρατούμενο σε ισόβια να βγαίνει έξω με άδεια.