X

Σάλος από τις διώξεις και τις συλλήψεις για τα επισφαλή δάνεια του πρώην ΤΤ

Δίωξη εναντίον 25 ηχηρών προσώπων ασκήθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, για δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ant1news



Έρρικα Βαλλιάνου - Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Σαν βόμβα έσκασαν οι ποινικές διώξεις που άσκησε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου σε βάρος 25 ατόμων, για  ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη κατά του δημοσίου  και απιστία, μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τα επισφαλή δάνεια και τις ζημιογόνες, σύμφωνα με το πόρισμα συμβάσεις, που εγκρίθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2007-2012.

Το στόχαστρο των δικαστικών αρχών στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων εν ενεργεία και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της τότε κρατικής τράπεζας, και κατά γνωστών επιχειρηματιών.

«Έγινε δανεισμός εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εγγυήσεις προς δημιουργία πλούτου των επιχειρηματιών και όχι για επενδύσεις. Κανένα δάνειο δεν πήγε στους σκοπούς, για τους οποίους ζητήθηκε», σύμφωνα με το πόρισμα.

Κατηγορούνται πρώην και νυν στελέχη της τράπεζας και γνωστοί επιχειρηματίες

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρέαδης υπέγραψε επτά εντάλματα σύλληψης, από τα οποία σε διεθνές μετατράπηκε εκείνο σε βάρος του πρώην προέδρου Άγγελου Φιλιππίδη, που απουσιάζει στο εξωτερικό αλλά δήλωσε στο ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 ότι θα επιστρέψει για να καταθέσει.

«Θα έρθω να απολογηθώ για ένα ένα τα δάνεια και να δώσω εξηγήσεις...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Φιλιππίδης, στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη έλαβε ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Στο πόρισμα αποδίδεται εμπλοκή σε μια από τις ελεγχόμενες δανειοδοτήσεις και στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομήνα σε βάρος του οποίου επίσης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, αλλά νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική.

Τον πρόεδρο του ομίλου DEMCO επισκέφτηκε με εντολή του ανακριτή διαφθοράς ιατροδικαστής που αποφάνθηκε θετικά για τη διακομιδή του σε δημόσιο νοσοκομείο. Στην ιδιωτική κλινική βρέθηκε και ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης ο οποίος έδωσε στον κ. Κοντομηνά προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη για να απολογηθεί και εντολή να μεταφερθεί σε κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Με δήλωσή του ο κ. Κοντομηνάς απέρριψε όλες τις κατηγορίες. 

«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα θηριώδη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών. Τα δάνεια του Ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια είναι ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ο κ. Κοντομηνάς αντιμετωπίζει και την κατηγορία της απάτης για την υπόθεση εξαγοράς το εταιρείας πιστωτικών καρτών του ΤΤ, επιλογή που ανέλαβε να υλοποιήσει ο τότε πρόεδρος Άγγελο Φιλιππίδη, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα η απάτη χαρακτηρίζεται πολυδαίδαλη αφού φέρονται να εξαπατήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς το προϊόν που εξαγόραζαν δίνοντας πολλά χρήματα σε σχέση με την αξία του προϊόντος, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για να ζημιωθεί το ΤΤ σε πολλά επίπεδα.

Σε απολογία για κακουργήματα καλείται επιχειρηματίας και η σύζυγός του που μένουν στο Λονδίνο 

Σε απολογία για κακουργήματα καλούνται από τις αρχές ο επιχειρηματίας και κάτοικος Λονδίνου Κυριάκος Γριβέας με τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα.

Οι συνεργάτες του κ. Βάτσικα δήλωσαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, στον δημοσιογράφο του Νικόλα Βαφειάδη: «Δεν είναι αυτή τη στιγμή στο γραφείο.Αφήστε μου το όνομα σας και θα τον ειδοποιήσω με email.»

Και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στον κατάλογο των κατηγορουμένων

Μεταξύ των κατηγορούμενων στην υπόθεση είναι και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που φέρεται να δανειοδοτήθηκε με ποσό 100 εκατομμυρίων με άκρως ευνοϊκούς όρους. 

Παράλληλα συνελήφθησαν ο τέως αναπληρωτής διευθυντής του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου Μάριος Βαρώτσης που θα απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, και ακόμη δυο υψηλόβαθμα στελέχη ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης που έλαβε επίσης προθεσμία 72 ωρών, αλλά και η Φωτεινή Κρέστα.

Οι αρχές ερευνούν και την εμπλοκή και άλλων δυο υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στους λογαριασμούς των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, έχουν εντοπιστεί χρήματα.