X

Αντισυνταγματικό το χαράτσι για τη ρύπανση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων.

Ant1news

Με δύο αποφάσεις του το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποτελεί φόρο και όχι ανταποδοτικό τέλος και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματικός ο καθορισμός του από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς θα έπρεπε να καθορίζεται με νόμο.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία θα αποφανθεί οριστικά για το εάν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΕΑΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει πολίτες της Αττικής, όπως και διάφορες εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.

Σε αναμονή το ΥΠΕΚΑ

Το ΥΠΕΚΑ αναμένει την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ καθώς οι αποφάσεις του εν λόγω τμήματος δεν ακυρώνουν την απόφαση της ΡΑΕ αλλά παραπέμπουν το ζήτημα της ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια. Μέχρι την οριστική δηλαδή απόφαση συνεχίζεται το καθεστώς που ισχύει σήμερα. Το Υπουργείο πάντως, αν χρειαστεί, θα προβεί στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.

Όσον αφορά στην αναδρομική ισχύ η πιθανή ακύρωση αφορά μόνο σε συγκεκριμένη απόφαση της ΡΑΕ για το εξάμηνο από Ιούλιο 2013 μέχρι τέλος του χρόνου