X

«Ναι μεν» στα «βραχιολάκια», αλλά υπό όρους

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συμφωνεί στην υπό όρους εφαρμογή του συστήματος με το βραχιολάκι για τους κρατούμενους.

Ant1news

Της Έρρικας Βαλλιάνου

Συμφωνεί με την εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού το γνωστό μας «βραχιολάκι», αλλά υπό όρους, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Αρχή συμφωνεί να εφαρμόζεται το σύστημα σε όσους κρατούμενους βγαίνουν από τις φυλακές με άδειες ή σε όσους αφήνονται ελεύθεροι με όρους κατά το στάδιο της ανάκρισης, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα του κρατουμένου σύμφωνα με τις συστάσεις που απευθύνει η Αρχή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στη γνωμοδότηση «επιβάλλεται να είναι έντονη η κρατική παρουσία κατά το στάδιο εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο στον καθορισμό των προδιαγραφών, του ελέγχου και της παρακολούθησης του συστήματος».

Επιπλέον η Αρχή επισημαίνει ότι κατά την ηλεκτρονική επιτήρηση των καταδίκων ή υποδίκων με το «βραχιολάκι» θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι κατάλληλες επιστημονικές μέθοδοι και ρητώς να προστατεύονται όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επ ουδενί θα πρέπει να διαρρέονται προς τρίτους.