X

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ ρύθμιση για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών

Αντισυνταγματική είναι η ρύθμιση για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.

Ant1news

Της Έρρικας Βαλλιάνου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε δύο παρεμφερείς υποθέσεις κι αποφάσισε ότι τόσο η παλιά όσο και η νεότερη ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, καθ’ υπέρβαση του ορίου εισακτέων, είναι αντισυνταγματικές και προσκρούουν σε μία σειρά συνταγματικών διατάξεων.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Και προσθέτουν ότι επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή με κριτήρια ικανοτήτων και γνώσεων των υποψηφίων.

Σε δήλωσή του για την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναφέρει ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».