X

Βάσει αίτησης και όχι συμβολαίου η κάλυψη από τις ασφαλιστικές

Αυτό πρότεινε η εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ant1news

Η κάλυψη στα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, νοσοκομειακής περίθαλψης κλπ, ισχύει  για  όσες παροχές έχουν ζητηθεί στην έγγραφη αίτηση του ασφαλισμένου για σύναψη συμβολαίου, ανεξάρτητα αν στο ασφαλιστικό συμβόλαιο αναφέρονται λιγότερες καλύψεις από αυτές που  ζητήθηκαν.

Αυτό υπογράμμισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

- Οι ασφαλιστικές εταιρίες, οφείλουν να ενημερώσουν  εγγράφως τον ασφαλισμένο για την μη κάλυψη κινδύνου που είχε ζητήσει ο πελάτης όταν έκανε την έγγραφη αίτησή του για τη σύναψη  του συμβολαίου.

- Δεν είναι παραδεκτός ο ισχυρισμός της ασφαλιστικής εταιρίας, ότι ο πελάτης ενημερώθηκε προφορικά για το γεγονός της παράλειψης από τον εκπρόσωπο του πρακτορείου που διαμεσολάβησε για τη σύναψη της σύμβασης.

- Η έκταση των καλυπτομένων κινδύνων αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της έγγραφης αίτησης προς ασφάλιση. Κατά συνέπεια, σωστά κρίθηκε από το Εφετείο ότι η σύμβαση ασφαλίσεως, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του ασφαλιστηρίου, καλύπτει  όλους τους κινδύνους οι οποίοι  είχαν ζητηθεί με την αίτηση  που υπέβαλε ο πελάτης.

- Γεννάται υποχρέωση  καταβολής του ασφαλιστικού ποσού σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου χωρίς να έχει καταβληθεί ασφάλιστρο για την κάλυψη των επιπλέον αναφερομένων στην αίτηση κινδύνων.

- Πρέπει να απορριφθεί αίτηση ασφαλιστικής εταιρίας που ζητούσε να αναιρεθεί  εφετειακή απόφαση  που είχε δικαιώσει κληρονόμους ασφαλισμένου σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.

Αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από την Ολομέλεια, θα υποχρεωθεί η ασφαλιστική εταιρία να καταβάλει το ποσό των 145,735 ευρώ.