X

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης των δανείων των αγροτών υπάγονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, εταιρίες κάθε μορφής, ΕΠΕ, κ.ά, που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας.

Ant1news



Αυτό απεφάνθη σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της  Αγροτικής Τράπεζας και των άλλων πιστωτικών  ιδρυμάτων, ωστόσο υπήρξε το ερώτημα εάν ως αγρότες θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι προσωπικές και οι κεφαλαιουχικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κλπ.

Για το θέμα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι εν λόγω εταιρίες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κλπ, μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφόσον προκύπτει ότι από της συστάσεώς τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.). Προϋπόθεση είναι επίσης ότι είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: Εταιρία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και ότι η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου ανήκει σε γεωργούς, κατά κύρια απασχόληση.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Εφετείου Πατρών που είχε δικαιώσει ανθοκομική εταιρεία.