X

Τον Ιούλιο η δίκη του ζεύγους Γριβέα

Προς το τέλος Ιουλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της υπόθεση του ζεύγους Γριβέα για την έκδοσή τους ή όχι στην Ελλάδα.

Ant1news



Οι δικηγόροι του ζεύγους Γριβέα βρέθηκαν εκ νέου το πρωί της Δευτέρας στο ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ και παρουσίασαν μαζί με τον δημόσιο κατήγορο την πορεία της υπόθεσης, ενώ μετά το τέλος της σχετικής διαδικασίας, αποφασίστηκε η δίκη τους να πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα έχει καταθέσει πολλά αιτήματα-προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη, από την οποία θα κριθεί αν θα εκδοθούν η όχι στις ελληνικές αρχές για την υπόθεση του ΤΤ.

Μεταξύ άλλων έχουν ζητήσει να οριστεί πραγματογνώμονας, ο οποίος θα εξετάσει τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και να οριστούν δύο άλλοι πραγματογνώμονες που θα αποφανθούν αν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα. Ο ένας εξ αυτών, σύμφωνα με το ζεύγος, πρέπει να είναι καθηγητής δικαίου για να εξετάσει το νομικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του και ο άλλος πρέπει να είναι Έλληνας δικηγόρος για να μπορεί να εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Επίσης, ζητούν να εξεταστεί αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αποτελούν αδικήματα και για τον βρετανικό νόμο, καθώς και οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές Αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία φάνηκε πως όλα τα σχετικά έγγραφα για τα παραπάνω αιτήματα έχουν συγκεντρωθεί και περιλαμβάνονται στον φάκελο της υπόθεσης. Η εισαγγελία του Λονδίνου θα εξετάσει τον φάκελο και αν χρειαστεί θα υποβάλει διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ οι όποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 14 Ιουλίου. 

Το ζεύγος Γριβέα έχει παρουσιαστεί έως τώρα τρεις φορές ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου. Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, παραδόθηκαν στις βρετανικές Αρχές στις 22 Ιανουαρίου, μετά από ραντεβού που είχε κανονιστεί με την αστυνομία. Μετά την αυτόφωρη διαδικασία, το ζεύγος αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, που περιελάμβαναν την καταβολή 50.000 λιρών, την παράδοση των διαβατηρίων τους και την παρουσία τους σε καθορισμένο χρόνο στο αστυνομικό τμήμα. 

Σε βάρος του ζεύγους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήριο, το ζεύγος Γριβέα τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 είχε πάρει από το ΤΤ συνολικό ποσό ομολογιακού δανείου 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη τότε εταιρεία τους C&C International και τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν αμέσως και χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις.