X

Νέα απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ για τα εργασιακά

Αντισυνταγματική έκρινε η ολομέλεια του ΣτΕ τη διάταξη της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, του 2012, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία.

Ant1news



Με την σημερινή απόφαση (υπ’ αριθμ. 2307/2014) του Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση της ΓΣΕΕ και άλλων εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων για ακύρωση της επίμαχης διάταξης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6/2012), με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στον ιδιωτικό τομέα σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Με βάση την νομοθεσία που ίσχυε πριν την σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων.

Η δυνατότητα αυτή είχε καταργηθεί με την επίμαχη διάταξη, αλλά πλέον με βάση την απόφαση του ΣτΕ τα σωματεία θα μπορούν και πάλι να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου περιείχε επίσης ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάρκειας της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειάς τους, μετά τη λήξη της ισχύος τους, τον περιορισμό των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση ρητρών που είχαν ως συνέπεια να δημιουργείται καθεστώς οιονεί μονιμότητας για το προσωπικό των δημόσιων επιχειρήσεων.

Αυτές οι διατάξεις κρίθηκαν από το ΣτΕ ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, ενώ με την ίδια πράξη είχε μειωθεί επίσης το ύψος του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ζήτημα για το οποίο δεν αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεδομένου ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης είχε εκδοθεί νεότερος νόμος που ρύθμισε με διαφορετικό τρόπο το ίδιο θέμα.

Για τις διατάξεις που δεν ακυρώθηκαν η ΓΣΕΕ προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου οι περικοπές στις συντάξεις, και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, δικαστών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.