X

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο υπολογισμός του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Προσφυγή έκανε ιδιοκτήτης δύο ακινήτων στο Ψυχικό, που θεωρεί ότι ο υπολογισμός της αξίας τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Με τη διαδικασία της «πιλοτικής δίκης» θα εξεταστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αμφισβητήσουν στα Διοικητικά Δικαστήρια τον τρόπο υπολογισμού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Την προσφυγή υπέβαλε ιδιοκτήτης δύο ακινήτων στο Ψυχικό θεωρώντας ότι ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αγοραία αξία τους, αλλά υπολογίσθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του νόμου 3842/2010. Παράλληλα, υπέβαλε «επιφυλάξεις» στην ΔΟΥ Ψυχικού να καταβάλει το φόρο που αντιστοιχεί στην πραγματική αγοραία αξία των δυο ακινήτων του και όχι στην αντικειμενική.

Ο φορολογούμενος έχει καταθέσει τη σχετική προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ υπέβαλε και προδικαστικό ερώτημα στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ, ώστε να εισαχθεί η υπόθεσή του ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πράγματι, η επιτροπή παραπέμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια, ώστε να επιλυθεί το «κατά πόσον ο πολίτης ο υποκείμενος σε φόρο ακίνητης περιουσίας βάσει του άρθρου 32 του Ν. 3842/2010 έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει με προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο το ύψος της αντικειμενικής αξίας του βαρυνόμενου με τον ως άνω φόρο ακινήτου του, σε αρνητική δε περίπτωση, να κριθεί η συνταγματικότητα της διατάξεως αυτής (άρθρο 32 ν.3842/2010)».

Μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια που έχουν το ίδιο θέμα.