X

Ποιος ευθύνεται που Μαζιώτης και Ρούπα αφέθησαν ελεύθεροι;

Η υπόθεση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών δικαστικών κι εισαγγελικών λειτουργών έχει κλείσει και έχει μπει στο αρχείο εδώ και 2 χρόνια.

Ant1news

Έχει λήξει το θέμα των ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών δικαστικών κι εισαγγελικών λειτουργών για το ζήτημα της παρόδου του 18μηνου, με τη συμπλήρωση του οποίου αφέθηκαν ελεύθεροι οι Νίκος Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα. Ο φάκελος έχει κλείσει και έχει μπει στο αρχείο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, από τις 29 Μαΐου 2012. Έχουν περάσει, δηλαδή, από την ημέρα εκείνη δύο χρόνια και δύο μήνες.

Ο εισαγγελέας που έθεσε την υπόθεση στο αρχείο είναι ο Γιώργος Κολιοκώστας, αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, ο οποίος διεξήγαγε επί μεγάλο χρονικό διάστημα, την πειθαρχική-προκαταρκτική εξέταση. Η διαταγή για τη διεξαγωγή της εξέτασης είχε δοθεί από τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. 

Οι εξηγήσεις που είχαν δοθεί, κατά το παρελθόν, για τη μη παραπομπή δικαστών ή εισαγγελέων, υπευθύνων για την υπόθεση «των παραλείψεων που είχαν σημειωθεί», είναι ότι δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για παραλείψεις μεμπτές. Κάτι που θα ήταν, όπως πρόσθεταν, εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι στην όλη υπόθεση δεν εμπλεκόταν μόνο ένας δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός, ενώ τα στάδια εξέλιξης της υπόθεσης ήταν επίσης πολλά. Εμπλέκονταν, αρχικά, εισαγγελείς, μετά δικαστές των αρμοδίων Δικαστικών Συμβουλίων, ανακριτές, κλπ. Οπότε πώς να καταμερισθούν, ακόμη και αν υπήρχαν οι ευθύνες, καθώς, κάθε τόσο, οι αστυνομικές αρχές έστελναν στις δικαστικές νέα -σύμφωνα με τις πρώτες- στοιχεία, που έπρεπε να εξετασθούν, να συνυπολογισθούν και, ενδεχομένως, να ενταχθούν στους σχετικούς φακέλους.