X

Συνταγματικό το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τη... βούλα του ΣτΕ έχει πλέον το σχέδιο Αθηνά, που κρίθηκε νόμιμο και συνταγματικό.

Ant1news

Του Νίκου Γερακάρη

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), με την οποία επήλθε αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Πέρυσι με 36 Προεδρικά Διατάγματα (23 αφορούν τα ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ) έγινε η αναδιάρθρωση των  ΑΕΙ και ΤΕΙ (κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία, κλπ), αλλά και Τμημάτων διαφόρων Σχολών.

Αντέδρασε, όμως, το  ΤΕΙ Αθηνών και προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά και παράνομα το σχέδιο Αθηνά και το σχετικό Προεδρικό Διατάγματα (95/2014), με το οποίο έγινε συγχώνευση Τμημάτων (στο ΣτΕ προσέφυγαν και άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα).

Με την υπ’ αριθμ. 263/2014 απόφασή του, το ΣτΕ (Γ΄ Τμήμα) απέρριψε την κοινή προσφυγή του ΤΕΙ Αθήνας (και 6 καθηγητών του), της Επαγγελματικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων, κρίνοντας ότι:

¬  Η συγχώνευση, η κατάργηση, η μετονομασία  Τμημάτων, κ.λπ. με Προεδρικά Διατάγματα, «κατόπιν τεκμηριωμένης βάσει των κριτηρίων του νόμου 4009/2011 και με απλή γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος, μετά από γνώμη της συγκλήτου», δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που  προστατεύει την Παιδεία.

¬  Είναι συνταγματική και νόμιμη η όλη διαδικασία που τηρήθηκε για την έκδοση του διατάγματος για το ΤΕΙ Αθήνας και απορριπτέοι οι ισχυρισμοί του ΤΕΙ ότι παραβιάζονται οι αρχές της αναλογικότητας και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.