X

«Ναι» του ΣτΕ στην απελευθέρωση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Έχασαν τη μάχη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που έδινε την δυνατότητα μαζικών απολύσεων και μείωσης των αποζημιώσεών τους.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία ως απαράδεκτη την προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που ζητούσε να ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος.

Η Ομοσπονδία υποστήριζε ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το Υπουργείο.

Η εφαρμογή της επίμαχης εγκυκλίου είχε παγώσει εδώ και ένα χρόνο από την Επιτροπή  Αναστολών του ΣτΕ, η οποία είχε κρίνει ότι η δυνατότητα των ιδιοκτητών να απολύουν μαζικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και να μειώσουν το ποσό των αποζημιώσεων ουδόλως εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Όμως το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2633/2014 απόφασή του απέρριψε κατά πλειοψηφία την αίτηση της ΟΙΕΛΕ, κρίνοντας ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, όπως είναι η συγκεκριμένη, δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ακόμα, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Αντίθετα, η μειοψηφία είχε την άποψη ότι η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου είναι αντισυνταγματική και εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το ΣτΕ.