X

Προσφυγή των συνταξιούχων της ΑΤΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ για το κόψιμο των επικουρικών συντάξεών τους

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, με την οποία σταμάτησε η καταβολή των επικουρικών συντάξεών τους ζητούν οι συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας. Οι σύλλογοι των συνταξιούχων της ΑΤΕ, αλλά και δύο μεμονωμένοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας πως η παντελής περικοπή των επικουρικών συντάξεων προσκρούει σε βασικές συνταγματικές αρχές, στη νομοθεσία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με την επίμαχη απόφαση του ΕΤΕΑ, που ελήφθη τον περασμένο Μάιο, σταμάτησε η καταβολή επικουρικών συντάξεων σε 1400 συνταξιούχους της ΑΤΕ.

Στην προσφυγή τους οι Σύλλογοι των συνταξιούχων της ΑΤΕ, εκτός από παραβίαση άρθρων του Συντάγματος που προστατεύουν την ιδιοκτησία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας υποστηρίζουν πως δεν υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την περικοπή της χορήγησης επικουρικών συντάξεων, τονίζοντας ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος, η οποία δικαιολογεί την στέρηση της ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να συμπίπτει απλά με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου.

Προς ενίσχυση των θέσεων τους οι συνταξιούχοι επικαλούνται πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).