X

Την παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο ζητά ο εισαγγελέας

Το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου δείχνει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λανγάρντ προτείνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Στην πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την παραπομπή σε δίκη του πρώην Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τους χειρισμούς του στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκράρντ και συγκεκριμένα για τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο ως συμμέτοχοι προτείνει ο εισαγγελικός λειτουργός και για τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού, την εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο άλλης  εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, των οποίων τα ονόματα «εξαφανίστηκαν» από την αρχική λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Πλιώτας στην πρότασή του κρίνει ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν εκείνος που διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα και δεν διέταξε το  φορολογικό τους έλεγχο, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε απολογηθεί πριν από ενάμιση μήνα στον αρεοπαγίτη ανακριτή Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι συγγενείς του πρώην Υπουργού, χωρίς περιοριστικούς όρους. Άπαντες αρνούνται τις κατηγορίες, ωστόσο η εισαγγελική πρόταση τους φέρνει ένα βήμα πριν το Ειδικό Δικαστήριο.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που αναμένεται το προσεχές διάστημα να εκδώσει βούλευμα για το εάν τελικά θα παραπεμφθούν σε δίκη.