X

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Οι ανακρίτριες κήρυξαν το πέρας της πολύμηνης ανάκρισης. Στα τέλη του έτους εκτιμάται πως θα αρχίσει η δίκη.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Μετά από 10 και πλέον μήνες ερευνών, οι δύο εφέτες εδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ολοκλήρωσαν την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μία έρευνα που ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι, αργά τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, γεγονός που άρχισε να ξετυλίγει ένα κουβάρι αποκαλύψεων για την δράση των βουλευτών, αλλά και στελεχών της Χρυσής Αυγής, που σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.

Εννέα βουλευτές του κόμματος, δηλαδή η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, έχουν κριθεί προφυλακιστέοι ως διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση, άλλοι 21 κατηγορούμενοι βρίσκονται προφυλακισμένοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ενώ συνολικά ο αριθμός των κατηγορουμένων φτάνει τους 78, ανάμεσά τους και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος.

Οι δύο ανακρίτριες ανακοίνωσαν την περαίωση της ανάκρισης και όλος αυτός ο ογκώδης φάκελος περνά στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος επόπτευε την ανάκριση. Πλέον ο Εισαγγελέας μέσα στο προσεχές διάστημα θα διατυπώσει την πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σχετικά με το ποιοι από τους κατηγορουμένους κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να εκδώσει βούλευμα -κάτι που αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο- για το ποιοι τελικά θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η έναρξη της δίκης, εφόσον το σχετικό βούλευμα είναι παραπεμπτικό, αναμένεται προς το τέλος του 2014.