X

Συνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές μελών ΔΕΠ

Στην Ολομέλεια η τελική κρίση μετά την απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ant1news


Της Λίας Κοντοπούλου 

Απέρριψε, το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις προσφυγές μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, που ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επέφερε ο νόμος 4093/12 στις αποδοχές τους αναδρομικά από 1.8.2012. 

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις καθηγητές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Φιλοσοφικής Σχολής ζητώντας να αποζημιωθούν για τις μειώσεις που υπέστησαν την περίοδο από 1-8-2012 έως τις 30-4-2013, οπότε και κατέθεσαν την προσφυγή, αρχικά στα διοικητικά δικαστήρια. 

Το ΣΤ’ τμήμα, όπου η υπόθεση εισήχθη ως πιλοτική, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των πανεπιστημιακών, κρίνοντας ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας, αναλογικότητας, αξιοκρατίας, ιδιοκτησίας κλπ, αλλά ούτε και θίγονται πρωτόκολλα διεθνών συμβάσεων. 

Ωστόσο, οι Σύμβουλοι Επικρατείας δέχθηκαν πως για λόγους μείζονος σημασίας της υπόθεσης, οι προσφυγές θα πρέπει να εξετασθούν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην απόφασή τους δέχονται πως οι μειώσεις στο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης και τονίζουν πως το Σύνταγμα επιτάσσει γι’ αυτούς ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση. 

 Όμως, όπως επεσήμανε το ΣΤ’ τμήμα, ο χαρακτηρισμός του δημοσίου λειτουργού και η υποχρέωση της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωσή με άλλες κατηγορίες όπως δικαστικοί και στρατιωτικοί, οι οποίοι συνδέονται με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, καταλήγοντας ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, αν και έχει διαμορφωθεί σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, δεν βρίσκεται σε σημείο που να διακυβεύται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσής τους και να δυσχεραίνει την άσκηση των καθηκόντων τους.