X

Έλεγχο του ύψους των αποζημιώσεων από τον Άρειο Πάγο εισηγείται η Κουτζαμάνη

Να ελέγχει ο Άρειος Πάγος το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, εισηγείται η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ant1news



Την μεταστροφή της νομολογίας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, προτείνει η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εισήγησή της για το επίμαχο θέμα.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου μέχρι τώρα έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να ελέγχει το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται, παρά μόνο εάν υπήρξε νομιμότητα κατά την καταβολή. Με βάση, όμως, την τωρινή εισήγηση της κ. Κουτζαμάνη, ο Άρειος Πάγος οφείλει να εξετάζει εάν κατά την επιβολή των αποζημιώσεων τηρήθηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια στην προκειμένη περίπτωση ασχολήθηκε με τις υποθέσεις δύο εκκοκκιστικών εταιρειών. Το Εφετείο  επιδίκασε στη μια 1.000.000 ευρώ και στην άλλη 700.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση (αποζημίωση)  για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από Τράπεζα. Η Τράπεζα είχε σταματήσει για ένα χρόνο να χορηγεί εγγυητικές επιστολές στις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να υποστούν οικονομική ζημιά, λόγω της παύσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Με βάση την εισήγησή της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι το Εφετείο με το να επιδικάσει μεγάλα ποσά αποζημιώσεων υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και πρέπει ο Άρειος Πάγος να μπορεί να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και να ελέγχει εάν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση.