X

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες Ρακιντζή

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, από δικαστικούς ή εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ant1news

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τίθενται οι νέες καταγγελίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή περί μεθοδευμένης παραγραφής αδικημάτων, περί τείχους ασυλίας και διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων αντί της παραπομπής τους στο ακροατήριο κ.λ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε σήμερα τον φάκελο με τα σχετικά στοιχεία στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Δ . Δασούλα, ζητώντας να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί από δικαστές ή εισαγγελείς σχετικές αξιόποινες πράξεις (παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας κ.λ.).

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προκαταρκτική εξέταση που είχε διενεργηθεί στο παρελθόν (μετά από καταγγελίες του κ. Ρακιντζή και πάλι) είχε τεθεί στο αρχείο.

Στη σημερινή παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον κ. Δασούλα αναφέρονται, ειδικότερα, τα εξής:

"Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερησίων εφημερίδων, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περί μεθοδευμένης παραγραφής αδικημάτων, περί τείχους ασυλίας και διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων που απαλλάσσονται με την έκδοση βουλευμάτων αντί της παραπομπής τους στο ακροατήριο κλπ. καθώς και αντίγραφο της 7 ης σελίδας της προσφάτως δημοσιοποιηθείσας Ετήσιας Έκθεσης για το έτος 2013 του ιδίου και παρακαλούμε να ενεργήσετε, στα πλαίσια των καθηκόντων σας, κατ’ άρθρο 29 παρ. 4 ΚΠοινΔ, προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχει τελεσθεί ή μη εκ μέρους δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών παράβαση των άρθρων 239 ή 259 ΠΚ ή άλλες συναφείς με την άσκηση των καθηκόντων τους παραβάσεις".

Ερώτηση Πάνου Καμμένου προς τον πρωθυπουργό

Να ερευνηθούν οι καταγγελίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, για τον τοίχο που συναντά στον έλεγχο των επωνύμων, ζητά με ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. 

Ο Π. Καμμένος  με αφορμή τις δηλώσεις του Λέανδρου Ρακιντζή στη Βουλή, για «ιδιότυπη ασυλία των επωνύμων» και «για απαλλαγή των ΔΕΚΟ από ευθύνες, γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία εξαιτίας του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή», ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: 

  1. Εάν ερεύνησε τις καταγγελίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,
  2. Αν ναι, σε ποιους επωνύμους αναφέρεται, ότι απολαμβάνουν ιδιότυπης ασυλίας,
  3. Ποιοι, κατά τις δηλώσεις του, θέτουν εμπόδια στο έργο του, κάθε φορά που επιχειρεί να τους ελέγξει,
  4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει εναντίον όλων αυτών, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα στο έργο του και να αποκαλυφθούν τα ονόματα των «επωνύμων» για να αποσταλούν στη Δικαιοσύνη, και,
  5. Προτίθεται να αλλάξει το νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση, ώστε να μην απαλλαγούν από τις τυχόν ευθύνες τους μέλη των ΔΕΚΟ, που σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Ρακιντζή, ουσιαστικά «αμνηστεύονται»;