X

Εκπρόσωπο του δικηγορικού σώματος στην Επιτροπή Αξιών Ακινήτων ζητά ο ΔΣΑ

Στόχος η καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που εγείρονται σχετικά με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ενός ακινήτου.

Ant1news

Την συμμετοχή εκπροσώπου του δικηγορικού σώματος στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την «μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας», ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής.

Για την επιτροπή αυτή («Επιτροπή Αξιών Ακινήτων»), που συγκροτήθηκε με απόφαση του Χαρδούβελη τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει τα εξής:

Από την σύνθεση των μελών που συμμετέχουν στην επιτροπή αντιλαμβανόμαστε ότι ο νομικός κόσμος και ειδικά οι δικηγόροι δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν, μολονότι υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα.

Δεν αμφισβητείται ότι οι οικονομολόγοι και οι καθηγητές Οικονομικών σχολών μπορούν να συνεισφέρουν σε μια τέτοια επιστημονική επιτροπή. Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί η νομική διάσταση του ζητήματος της αξίας των ακινήτων, αφού όποια μέθοδος υπολογισμού και αν επιλεγεί, θα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των φορολογουμένων να ανταποδείξουν την αξία των ακινήτων τους, με μια θεσμοθετημένη και αποτελεσματική διαδικασία, όπως επιβάλουν το Σύνταγμα, η διεθνής πρακτική άλλων νομοθεσιών για το ζήτημα αυτό.

Με δεδομένο ότι αντιπροσωπεύουμε τον μεγαλύτερο Επιστημονικό Σύλλογο της χώρας σας υποβάλλουμε αίτημα να συμμετέχει και εκπρόσωπος του δικηγορικού σώματος στη συγκεκριμένη επιτροπή, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που εγείρονται σχετικά με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ενός ακινήτου καθώς και των διαδικαστικών δικαιωμάτων αποτελεσματικής άμυνας των φορολογουμένων σε περιπτώσεις μη πραγματικής φορολογητέας αξίας ακινήτων.